Οι σκούπες-ρομπότ αποτελούν τη νέα τάση στην κατηγορία των συσκευών καθαρισμού. Παραδέξου το: εδώ και χρόνια η σκούπα έχει εντυπωθεί στο μυαλό σου ως ένα ογκώδες πράγμα με καλώδια που το σέρνεις από ‘δω κι από ‘κει στο σπίτι, κάθε φορά που καταφέρνεις να πείσεις τον εαυτό σου να καθαρίσει, σωστά; Ευτυχώς για ‘σένα όμως, η τεχνολογία έρχεται να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση με ένα -σχετικά- νέο είδος προϊόντων που κερδίζει διαρκώς έδαφος έναντι των… συμβατικών.

Αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύεις, η σκούπα-ρομπότ δεν αποτελεί εφεύρεση των τελευταίων ετών. Το πρώτο μοντέλο παρουσιάστηκε από την Electrolux το 1996, σχεδόν 25 χρόνια πριν! Χρειάστηκε βέβαια να φτάσουμε στο 2002 προκειμένου να κάνει την εμφάνισή της στην αγορά η περίφημη Roomba για να πάρουν έκτοτε τα πράγματα τον δρόμο τους. Η παγκόσμια αγορά των σκουπών-ρομπότ είχε μέγεθος 2,56 δισ. δολάρια το 2019 με τον  ρυθμό ανάπτυξής να προσδιορίζεται στο 17,7% σε ετήσια βάση ως το 2027! Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι οι σκούπες-ρομπότ ήρθαν για να μείνουν.

Τι θα σου προσφέρει μία σκούπα-ρομπότ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η σκούπα-ρομπότ θα σου γλιτώσει χρόνο, επιτρέποντάς σου να διατηρείς τον χώρο σου σταθερά καθαρό. Μπορεί να μην έχει την ίδια ισχύ με μία τυπική σκούπα, όμως πρακτικά θα είσαι σε θέση να την προγραμματίζεις να σκουπίζει όποτε και όσο συχνά θες, ακόμα και μέρα παρά μέρα. Πιθανότατα μια στο τόσο θα χρειάζεται να κάνεις κι εσύ ένα γενικό καθάρισμα, όμως να είσαι σίγουρος ότι η σκούπα σου θα καταφέρνει περίφημα στο μεσοδιάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, πριν αναλάβει δράση η σκούπα-ρομπότ σου, θα χρειαστεί μια μικρή προεργασία και από πλευράς σου. Θα πρέπει π.χ. να μαζέψεις τυχόν καλώδια ή κορδόνια και να βεβαιωθείς ότι ο κάδος τους είναι άδειος και ότι οι βούρτσες τους είναι καθαρές. Τις πρώτες φορές μάλιστα, καλό θα ήταν να την ακολουθείς και να την παρακολουθείς, προκειμένου να διαπιστώσεις σημεία που μπορεί να τη δυσκολεύουν και στα οποία ενδέχεται να κολλήσει.

Οι λειτουργίες εξαρτώνται από το μοντέλο που θα προτιμήσεις (το οποίο με τη σειρά του έχει να κάνει με το budget σου), ωστόσο αυτό που δε γλιτώνεις είναι ο θόρυβος. Όσο προηγμένη κι αν είναι μία σκούπα-ρομπότ, δεν παύει να είναι σκούπα, κάτι που σημαίνει πως όταν εκείνη… κόβει τις βόλτες της, θα δυσκολευτείς να παρακολουθήσεις σειρές στην τηλεόραση, να συνεννοηθείς με τους συναδέλφους σου ή να κοιμηθείς. Ευτυχώς όμως μπορείς να την προγραμματίσεις, οπότε μικρό το κακό.

Τα χαρακτηριστικά

Τι πρέπει να προσέξεις όμως κατά την αγορά τους; Ποια είναι τα βασικά τους χαρακτηριστικά και σε ποιες τεχνολογίες και λειτουργίες καλό θα ήταν να δώσεις βάση; Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα αναλυτικά.

Μέγεθος

Κοινό χαρακτηριστικό των σκουπών-ρομπότ είναι το σε γενικές γραμμές μικρό τους μέγεθος. Μοντέλο από μοντέλο ωστόσο διαφέρει. Η Bosch Roxxter για παράδειγμα έχει ύψος 9,80 εκατ. τη στιγμή που η Sencor SRV2230TI έχει 8 εκατ. Βεβαιώσου λοιπόν ότι αυτή στην οποία θα επενδύσεις χωρά να περάσει κάτω από τα περισσότερα έπιπλα (κρεβάτια, καναπέδες κλπ) έτσι ώστε να καθαρίζει ακόμα και τα μέρη που εσύ δε βλέπεις.

Αυτονομία

Ένας ακόμα παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσεις σοβαρά, είναι η αυτονομία της σκούπας-ρομπότ που θα επιλέξεις συγκριτικά με το μέγεθος του σπιτιού σου. Κάποια μοντέλα αποδίδουν καλύτερα σε μικρότερους χώρους, ενώ άλλα είναι ειδικά κατασκευασμένα για μεγαλύτερους. Οι σκούπες-ρομπότ διαθέτουν βάση επαναφόρτισης στην οποία επιστρέφουν όταν η μπαταρία τους αρχίσει να αδειάζει, ωστόσο αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το μέγεθος της επιφάνειας που θα έχουν προλάβει να καθαρίσουν μέχρι τότε, όπως επίσης και ο χρόνος που χρειάζονται μέχρι να είναι σε θέση να συνεχίσουν.

Η αυτονομία μίας σκούπας-ρομπότ δεν έχει να κάνει μόνο με τη μπαταρία της όμως αλλά και με τη χωρητικότητα του κάδου της. Εκτός κι αν το μοντέλο που επιλέξεις έχει κάδο και στη βάση φόρτισής του, να έχεις στον νου σου ότι θα πρέπει να αδειάζεις τακτικά αυτόν της σκούπας έτσι ώστε αυτή να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Μία τελευταία διαδικασία που θα χρειαστεί να εντάξεις στο πρόγραμμά σου είναι και ο καθαρισμός των βουρτσών της σκούπας. Δεν απαιτεί παρά ελάχιστα λεπτά και θα σε ειδοποιεί γι’ αυτό το συνοδευτικό app της συσκευής.

Φίλτρα

Το φίλτρο είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μία σκούπα καθώς αιχμαλωτίζει τα σωματίδια τους κόκκους σκόνης έτσι ώστε να μην απελευθερωθούν ξανά στο περιβάλλον. Αν και υπάρχουν πολλά είδη φίλτρων, σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα το HEPA (High-Efficiency Particulate Air). Απορροφά τη συντριπτική πλειοψηφία (έως και 99,99%) των ρυπογόνων σωματιδίων, καλύπτοντας σε μέγεθος ακόμα και τα 0,12 μικρόμετρα ενώ αφαιρείται και πλένεται, έτσι ώστε να διατηρείται καθαρό και αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου.

Λειτουργίες

Πάμε τώρα στο «ζουμί» της υπόθεσης. Όσο πιο πολλά χρήματα δαπανήσεις, τόσο πιο πολλές δυνατότητες θα έχει η σκούπα-ρομπότ που θα πάρεις. Τα περισσότερα μοντέλα εστιάζουν μόνο στο σκούπισμα, ωστόσο υπάρχουν και κάποια ακριβότερα που κάνουν και σφουγγάρισμα. Το ίδιο ισχύει και με τις βούρτσες αφού από αυτές εξαρτώνται αφ’ ενός η απορροφητικότητα και της σκούπας και αφ’ ετέρου η αποτελεσματικότητά της σε διαφορετικά είδη δαπέδων (π.χ. πατώματα, πλακάκια, μοκέτες).

Σε ό,τι αφορά την πλοήγησή τους στους χώρους του σπιτιού σου, οι σκούπες-ρομπότ συνήθως χρησιμοποιούν αισθητήρες έτσι ώστε να εντοπίσουν τυχόν εμπόδια ή επικίνδυνα σημεία (βλ. σκαλιά). Τα πιο προηγμένα μοντέλα ωστόσο έρχονται εξοπλισμένα με κάμερες, laser και ολοκληρωμένα συστήματα χαρτογράφησης έτσι ώστε να σκανάρουν λεπτομερέστερα τον χώρο. Σχεδόν όλα έρχονται με το δικό τους, συνοδευτικό app (και όσα δε διαθέτουν, πλαισιώνονται από τηλεχειριστήριο) μέσω του οποίου θα είσαι σε θέση να τα ελέγχεις και να τα προγραμματίζεις.

Μοντέλα που αξίζει να δεις

Καλά όλα αυτά αλλά στην πράξη τι γίνεται; Ακόμα κι αν το budget σου είναι περιορισμένο, μπορείς να βρεις προτάσεις ρομποτικών-σκουπών που θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις τα πλεονεκτήματα της κατηγορίας. Η Sencor SRV2230TI είναι η πλέον προσιτή οικονομικά. Με τρεις αισθητήρες για να αποφεύγει τα ατυχήματα, διαθέτει τέσσερα προγράμματα καλύπτοντας κάθε σημείο και καθαρίζοντας τοπικά περιοχές ακόμα και δύο τ.μ.! Έρχεται με λειτουργία σφουγγαρίσματος και πρόγραμμα καθαριότητας. Ένα άλλο μοντέλο που μπορείς να εξετάσεις είναι η Essential Mi Mop της Xiaomi. Καλύπτει χώρους έως και 90 τ.μ. με τέσσερα επίπεδα καθαρισμού, τριπλό φιλτράρισμα και δυνατότητα σφουγγαρίσματος. Θα τη χειριστείς άνετα μέσω του app Mi Home ενώ είναι συμβατή με Amazon Alexa και Google Assistant.

Περνώντας στη mid-range κατηγορία, ρίξε μια ματιά στη Samsung VR05R5050WK/WB. Με αυτονομία 150 λεπτών, πλήρη φόρτιση σε τέσσερις ώρες και Gyro Sensor, θα βρει τον δρόμο της στο σπίτι σου, αποφεύγοντας τους κινδύνους. Διαθέτει Wi-Fi ώστε να την ελέγχεις μέσω κινητού ή tablet. Η Hoover H-GO320 σκουπίζει και σφουγγαρίζει. Με πέντε λειτουργίες καθαρισμού, πρόσβαση σε γωνίες και αισθητήρες υπερύθρων, θα σου προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες. H Xiaomi Mi Robot Mop Pro, τέλος, καλύπτει χώρους έως και 180 τ.μ. διαθέτοντας αυτονομία 110 λεπτών. Με τετραπήρηνο επεξεργαστή και 12 αισθητήρες καθαρίζει αποτελεσματικά και με απόλυτη ακρίβεια. Θα την ελέγξεις μέσω του app Mi Home.

Για εσένα που δε λογαριάζεις το κόστος και θες να έχεις το καλύτερο βέβαια, η λύση είναι μία: Roxxter BSR1ASLC της Bosch. Με αυτονομία 90 λεπτών, πλήρη φόρτιση εντός δύο ωρών και χωρητικότητα 500 ml, θα σου χαρίσει αστραφτερά δάπεδα απαλλαγμένα από κάθε κόκκο σκόνης. Συμβατή με Home Connect και Amazon Alexa, θα την προγραμματίσεις και θα την ελέγξεις άνετα μέσω του smartphone σου. Όρισε τις ζώνες στις οποίες θα έχει πρόσβαση και άφησέ τη να καθαρίσει το σπίτι σου όπως μόνο αυτή γνωρίζει.

Σπίτι καθαρό χωρίς να κάνεις το παραμικρό

Οι ρομποτικές σκούπες είναι εδώ και όπως βλέπεις, έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν το σπίτι σου καθαρό και τακτοποιημένο. Ό,τι πρέπει για πολυάσχολους επαγγελματίες και οικογένειες με γεμάτο πρόγραμμα, θα σε γλιτώσει από τον βραχνά του σκουπίσματος εξοικονομώντας σου χρόνο και κόπο ενώ παράλληλα θα είσαι σε θέση να απολαμβάνεις κάθε μέρα ένα πεντακάθαρο σπίτι! Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς;