Τα μάτια μας είναι το «παράθυρό» μας στον έξω κόσμο αλλά και τα πρώτα που προδίδουν την ηλικία μας. Όσα ακριβά προϊόντα κι αν δοκιμάσουμε, δεν πρόκειται ποτέ να δούμε την επιθυμητή διαφορά στο πρόσωπό μας και συγκεκριμένα στα μάτια μας, αν δεν υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση φροντίδας. Γι’ αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να κοιμόμαστε επαρκώς (7-8 ώρες κάθε βράδυ), να έχουμε μια υγιεινή, θρεπτική διατροφή και να πίνουμε άφθονο νερό.

Φυσικά, φροντίζουμε να προστατεύουμε τα μάτια μας από την ηλιακή ακτινοβολία φορώντας γυαλιά ηλίου, αλλά και να αποφεύγουμε τον σχηματισμό ρυτίδων έκφρασης φορώντας τα γυαλιά μυωπίας μας ή φακούς επαφής.

Παράλληλα, βασική προϋπόθεση για να διατηρήσουμε την περιοχή των ματιών μας ξεκούραστη και νεανική, είναι η υιοθέτηση μιας σωστής ρουτίνας περιποίησης. Και επειδή πολλές φορές νομίζουμε ότι τα κάνουμε όλα σωστά, χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα, ας δουμε ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη στη φροντίδα των ματιών που προκαλούν ρυτίδες.

Λάθος 1ο – Αφαιρούμε το μακιγιάζ με βίαιες κινήσεις

 

Το δέρμα στην περιοχή των ματιών είναι πιο λεπτό από το υπόλοιπο πρόσωπο και κατ’ επέκταση πιο ευαίσθητο και επιρρεπές στη δημιουργία λεπτών γραμμών. Έτσι, όταν αφαιρούμε το μακιγιάζ πρέπει να κάνουμε απαλές, ήπιες κινήσεις και όχι να τρίβουμε μανιωδώς μέχρι να φύγει η αδιάβροχη μάσκαρα (μαζί με μερικές βλεφαρίδες).

Για να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ των ματιών, βρέχουμε με ένα διφασικό προϊόν ντεμακιγιάζ δύο βαμβακερούς, στρογγυλούς δίσκους και τους τοποθετούμε σε κλειστά βλέφαρα, πιέζοντας ελαφρά ώστε να βρέξουν ομοιόμορφα το δέρμα και τις βλεφαρίδες και να μαλακώσουν τα προϊόντα μακιγιάζ. Έπειτα, με αργές, απαλές και ταμποναριστές κινήσεις ξεβάφουμε την περιοχή, κινώντας το βαμβάκι καθοδικά και προς τους κροτάφους. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι οι δίσκοι να μένουν καθαροί.

Λάθος 2ο – Χρησιμοποιούμε λάθος κρέμα

 

Μιας και πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή, είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε αλλεργίες, επομένως πρέπει να προσέχουμε τι εφαρμόζουμε στα μάτια μας. Οι συνθέσεις που προορίζονται για τα μάτια είναι ασφαλέστερες (συγκριτικά με μια απλή ενυδατική κρέμα που γράφει ότι μπορεί να απλωθεί και στα μάτια), ενώ τα ειδικά συστατικά τους διεισδύουν εύκολα χωρίς να «βαραίνουν» το δέρμα.

Από εκεί και πέρα, κάθε επιδερμίδα έχει τις δικές της ανάγκες.

  • Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε το πρήξιμο, μπορούμε να επιλέξουμε μια κρέμα ματιών με πεπτίδια, καφεΐνη ή πολυφαινόλες
  • Αν θέλουμε να μειώσουμε τους μαύρους κύκλους, προτιμάμε μια κρέμα ματιών με βιταμίνη C
  • Αν έχουμε λεπτές γραμμές, επιλέγουμε μία σύνθεση με υαλουρονικό οξύ και ρετινόλη

Όταν εφαρμόζουμε την κρέμα, απλώνουμε με το μικρό δάχτυλο ή τον παράμεσο, αφού έχουν λιγότερη δύναμη από τα υπόλοιπα δάχτυλα κι έτσι δεν θα ασκήσουμε πίεση στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Απλώνουμε την κρέμα έτσι ώστε να πάει παντού (όχι πολύ κοντά στο μάτι, φυσικά) και δεν παραλείπουμε την περιοχή κάτω από το φρύδι.
Εφαρμόζουμε με ταμποναριστές κινήσεις μέχρι να απορροφηθεί η περισσότερη ποσότητα από το προϊόν.

Λάθος 3ο – Ξεχνάμε την αντηλιακή προστασία

 

Σίγουρα, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία, όμως δεν είναι αρκετά. Όπως όλο μας το πρόσωπο, έτσι και τα μάτια μας χρειάζονται αντηλιακή κρέμα. Γι’ αυτό καλό είναι να εντάξουμε στο beauty οπλοστάσιό μας μια εξειδικευμένη αντηλιακή κρέμα μάτιων, που θα προστατεύσει και θα ενυδατώσει την περιοχή.