Μπορεί να θέλουμε μερικές αναμνήσεις να διαρκέσουν για μια ζωή, αλλά πολλοί είναι οι φυσικοί και οι συναισθηματικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά μας να διατηρούμε πληροφορίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής.

Αισιοδοξία ή «θετική επίδραση»…

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Scienceοι άνθρωποι που αισθάνονται συχνότερα ενθουσιασμό και χαρά για την καθημερινότητά τους – αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «θετική επίδραση» («positive affect») – είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν μείωση της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας καθώς μεγαλώνουν.

Μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα από ενήλικες μεσήλικες και ηλικιωμένους που συμμετείχαν σε μια εθνική μελέτη που διεξήχθη σε τρεις χρονικές περιόδους: μεταξύ 1995 και 1996, 2004 και 2006 και 2013 και 2014. Σε κάθε αξιολόγηση, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μια σειρά θετικών συναισθημάτων που είχαν βιώσει τις τελευταίες 30 ημέρες. Στις δύο τελευταίες αξιολογήσεις, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επίσης δοκιμές απόδοσης της μνήμης. Αυτές οι δοκιμές συνίσταντο στην ανάκληση λέξεων αμέσως μετά την παρουσίασή τους και πάλι 15 λεπτά αργότερα.

… για ενισχυμένη μνήμη

«Τα επιστημονικά ευρήματα έχουν δείξει ότι η μνήμη μειώνεται με την ηλικία» αναφέρει η Δρ. Claudia Haase, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Northwestern και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα θετικής επίδρασης είχαν λιγότερη απότομη εξασθένιση της μνήμης κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας» προσθέτει.

Περιοχές μελλοντικής έρευνας μπορεί να εντοπίσουν τις οδούς που θα μπορούσαν να συνδέσουν την αισιοδοξία και την μνήμη, όπως η σωματική υγεία ή οι κοινωνικές σχέσεις. Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και πολύτιμες στρατηγικές, που μπορείτε να υιοθετήσετε άμεσα για ενδυναμώσετε την μνήμη σας φυσικά, περιλαμβάνουν:

1. Βρείτε λίγο χρόνο για διαλογισμό

Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Η εξάσκηση του διαλογισμού έχει θεωρηθεί από πολλούς χαλαρωτική και καταπραϋντική ενώ έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ότι μειώνει το άγχος, το αίσθημα του πόνου και την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην ενισχυμένη μνήμη. Ταυτόχρονα ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την «γκρίζα ύλη» του εγκεφάλου, που περιέχει κυτταρικά σώματα νευρώνων και που τείνει να μειώνετε καθώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας αρνητικά την μνήμη και την γνωστική λειτουργία. Έχει παρατηρηθεί ότι οι τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε άτομα όλων των ηλικιών, από άτομα 20 ετών έως τους ηλικιωμένους.

2. Κοιμηθείτε αρκετά

Ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ποικίλες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Μεταξύ άλλων, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία ενοποίησης της μνήμης, κατά την οποία οι βραχυπρόθεσμες μνήμες ενισχύονται και μετατρέπονται σε αναμνήσεις μεγάλης διάρκειας. Για αυτό το λόγο οι ειδικοί τον τομέα της υγείας συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών κάθε βράδυ για να επωφελούνται από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου.

3. Αποφύγετε την επεξεργασμένη ζάχαρη

Η κατανάλωση υπερβολικής επεξεργασμένης ζάχαρης έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας και χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής εξασθένισης. Μάλιστα, επιστημονική μελέτη έχει αποδείξει ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ασθενή μνήμη και μειωμένο όγκο σε ποικίλες εγκεφαλικές περιοχές, ιδιαίτερα στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Μπορείτε λοιπόν να δοκιμάσετε να μειώσετε την ζάχαρη, καθώς όχι μόνο θα ενδυναμώσετε την μνήμη σας αλλά θα βελτιώσετε την συνολική εικόνα της υγείας σας.