«Ασφυξία» στο ΕΣΥ – Αναστολή αδειών έπειτα από απόφαση Κικίλια

Ειδικότερα αναστέλλονται όλες οι άδειες σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ,  ΕΟΔΥ, Κέντρα Υγείας καθώς και σε περιφερειακά και τοπικά ιατρεία.
3 Νοεμβρίου 2020 | 17:44

Αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας όλες οι άδειες του προσωπικού στις δομές Υγείας, έπειτα από απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε μια περίοδο έξαρσης του κοροναϊού, που απαιτείται η πλήρης ετοιμότητα του συστήματος Υγείας.

Ειδικότερα αναστέλλονται όλες οι άδειες σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ,  ΕΟΔΥ, Κέντρα Υγείας καθώς και σε περιφερειακά και τοπικά ιατρεία.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στις ΜΕΘ χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη και δεν αποκλείεται να κριθεί από αυτό ακόμη κι ένα τοπικό lockdown στην Αττική. 

Άλλωστε όπως εξήγησε και ο κ. Γώγος,  στη Θεσσαλονίκη το ξαφνικό lockdown έγινε γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID και τόνισε ότι αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική.

«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Την ίδια ώρα χτες συνολικά 153 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της χώρας, αριθμός ρεκόρ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Υγείας, οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν διατεθεί για τη νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας εμφανίζουν πληρότητα σε ποσοστό 40%. Πιο συγκεκριμένα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).

Παγώνη για ΜΕΘ: Η πίεση δεν είναι ίδια σε όλες τις πόλεις – Η κατάσταση της Θεσσαλονίκης

Για την κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας πως το ΕΣΥ δέχεται πίεση.

«Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 152 και ήδη υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Η πίεση δεν είναι ίδια σε όλες τις πόλεις. Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή και η Β. Ελλάδα δέχονται την μεγαλύτερη πίεση κρεβατιών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών για Covid-19. Εκεί λοιπόν χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη ενίσχυση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και μην ξεχνάμε ότι στις ΜΕΘ χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι αυξημένο το ποσοστό πληρότητας σε κλίνες ΜΕΘ, υπάρχει όμως περιθώριο για εξυπηρέτηση ασθενών με Covid-19» είπε χαρακτηριστικά  Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως ξεκινάει από εδώ και πέρα. «Οι επόμενοι μήνες είναι οι δυσκολότεροι, καθώς θα συνυπάρξουν Covid-19,  γρίπη H1N1 και άλλες ιώσεις. Η αλήθεια είναι πως τα 2.000 ημερήσια κρούσματα δεν τα περιμέναμε τώρα αλλά από το τέλος Νοέμβρη και μετά, ήρθαν πολύ πιο γρήγορα. Επομένως η συνεχής αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων είναι παράμετροι που μας τρομάζουν» υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ «το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν ξέρουμε αν θα είναι και το τελευταίο, διότι μπορεί να υπάρξει και τρίτο κύμα. Πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι και όχι ωραιοποιημένα, για να συνειδητοποιήσει και ο κόσμος που βρισκόμαστε» κατέληξε.

Πρόσφατα Άρθρα
Κυψέλη: Η 16χρονη είχε μαχαιρώσει ξανά συμμαθητές της 16 Δεκεμβρίου 2025, 09:21
Δωρεά σπέρματος: Οι κίνδυνοι και το «σπέρμα των Βίκινγκ» 16 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Εορταστικό ωράριο: Ξεκινά σήμερα – Ποιες Κυριακές τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά 11 Δεκεμβρίου 2025, 09:22
Ο παιδικός ιός που συνδέεται με καρκίνο μεγαλώνοντας – Το 95% τον έχει 11 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Δότης σπέρματος με καρκινογόνο μετάλλαξη απέκτησε 200 παιδιά 10 Δεκεμβρίου 2025, 13:54
Σχολεία: Πότε κλείνουν για Χριστούγεννα; 10 Δεκεμβρίου 2025, 11:22
ΕΟΦ: Βρεφικό γάλα συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης 9 Δεκεμβρίου 2025, 14:29
Βρετανία: Σχολεία κλείνουν και μάσκες επιστρέφουν – Σαν την εποχή του COVID 9 Δεκεμβρίου 2025, 13:15
Ζάκυνθος: Ανείπωτη θλίψη για τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από το πίτμπουλ 8 Δεκεμβρίου 2025, 09:39
Χριστούγεννα: Προσοχή στα λαμπιόνια! Το μήνυμα της Πυροσβεστικής 8 Δεκεμβρίου 2025, 09:14
Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Byron μέχρι Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2025, 09:22
Κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει 5 Δεκεμβρίου 2025, 12:34
Αυστραλία: Το πείραμα που δοκιμάζει αν μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανήλικους από τα social media 5 Δεκεμβρίου 2025, 11:38
Κλειστά τα σχολεία στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron – Σε ποιους άλλους δήμους της χώρας δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία 4 Δεκεμβρίου 2025, 16:48
Κακοκαιρία Byron: Αναμένεται δύσκολο 48ωρο με ισχυρές βροχές 4 Δεκεμβρίου 2025, 08:29
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version