Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας είναι πολλές και συχνά οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ωστόσο, με την ανανέωση της διακόσμησης μπορείτε να περάσετε λίγο ευχάριστο χρόνο παρέα με τα παιδιά, αμελώντας για λίγο το πολυάσχολο πρόγραμμα με τις δεκάδες υποχρεώσεις. Μπορείτε να πειραματιστείτε αυτήν την φορά με το φενγκ σούι.

Φενγκ Σούι διακόσμηση

Μια φιλοσοφία που στηρίζεται στη ροή της ενέργειας, δεν θα μπορούσε παρά να έχει και την αντίστοιχη ονομασία: Αέρας – Νερό (Feng Shui), δύο από τα στοιχεία της φύσης που… ρέουν. Η αρχαία κινεζική φιλοσοφία, λοιπόν, στηρίζεται κατά βάση στην ικανότητα που έχει ένα σωστά διαρρυθμισμένο σπίτι να κάνει τη θετική ενέργεια να «κυλήσει» σωστά. Οχι μόνο μέσα στον χώρο μας, αλλά και μέσα στη ζωή μας.

Οι σημαντικότεροι πυλώνες αυτής της διακοσμητικής φιλοσοφίας περνούν μέσα από τη σωστή διάταξη των επίπλων – με έμφαση στον προσανατολισμό του κρεβατιού, την κατάλληλη φορά και γενικότερη διαχείριση των πορτών, την επιλογή των χρωμάτων, αλλά και την προσεκτική χρήση κατόπτρων και υδάτινων στοιχείων στον χώρο μας. Τα σιντριβάνια που λέγαμε.

Η ενέργεια που καλούμαστε να διαχειριστούμε μπαίνει στο σπίτι μας από… την πόρτα. Για αυτό και έχει τεράστια σημασία τίποτα να μην μπλοκάρει τη ροή της απ’ έξω (για παράδειγμα, αν βρίσκεται κάτω από το κλιμακοστάσιο την έχουμε «πατήσει»). Στη συνέχεια, θα πρέπει να την καλοδεχτούμε και στο εσωτερικό, φροντίζοντας η πορεία της να μην ανακόπτεται από έπιπλα ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία σε βαθμό που να υπάρχουν σημεία του σπιτιού που μένουν ανέγγιχτα από την καλοτυχία που υποτίθεται ότι μας φέρνει.

Ευτυχώς για εμάς, σε κάθε «μπλοκάρισμα» που προκύπτει από την αρχιτεκτονική ή τα μεγάλα δυσκίνητα έπιπλά μας, υπάρχει και μια λύση: Ενας καθρέφτης μπορεί να εκτρέψει τη ροή της θετικής ενέργειας στέλνοντάς τη σε μια συγκεκριμένη γωνία, ενώ φυτά, σύμβολα και έπιπλα με σημασία είναι ικανά να προσφέρουν καλοτυχία εκεί που τη χρειαζόμαστε.

Από πού να αρχίσω;

Οι σημαντικότεροι χώροι για το φενγκ σούι είναι η κρεβατοκάμαρα, η κουζίνα και το μπάνιο, καθώς σχετίζονται άμεσα με την υγεία μας. Ωστόσο, αν αφήσετε τη διαδικασία στη μέση, η κινεζική φιλοσοφία σάς αποτρέπει από το να περιμένετε σημαντικά αποτελέσματα. Θυμηθείτε: Η ενέργεια κυλάει.

Επομένως, η αρνητική ενέργεια θα καταφέρει να βρει τον δρόμο της από το ακατάστατο αποθηκάκι σας προς το περιποιημένο σαλόνι σας.

Μερικά εύκολα tips

Αν θέλετε να πειραματιστείτε με το φενγκ σούι – επειδή σας κινεί την περιέργεια ή επειδή πιστεύετε πως θα σας φέρει εκείνη την πολυπόθητη προαγωγή – μπορείτε να ξεκινήσετε με μερικές εύκολες κινήσεις.

· Στο μπάνιο: Λογικά, ήδη κατεβάζετε το καπάκι της τουαλέτας και κρατάτε την πόρτα κλειστή για λόγους υγιεινής. Τώρα έχετε ακόμη ένα κίνητρο: Στο φενγκ σούι το νερό συμβολίζει τον πλούτο, και το μπάνιο είναι το μέρος του σπιτιού μας από όπου το νερό φεύγει. Κλείνοντας την πόρτα, αποφεύγουμε η… διαρροή να γενικευτεί.

· Στο βρεφικό δωμάτιο: Η κούνια του μωρού πρέπει επίσης να βρίσκεται μακριά από την πόρτα, αλλά και σε απόσταση από κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές. Εντάξει, κατά πάσα πιθανότητα έχετε και καλύτερους λόγους να φροντίσετε να τηρείτε αυτόν τον κανόνα.

· Στοιχεία σε ισορροπία: Στο φενγκ σούι υπάρχουν πέντε στοιχεία, τα οποία καλό είναι να εκπροσωπούνται σε όλους τους χώρους. Αυτά είναι το ξύλο, το νερό, η φωτιά, τα μέταλλα και η γη.

· Χρώματα με δύναμη: Για να αυξήσετε τον πλούτο σας, επενδύστε σε χρυσά και μοβ στοιχεία. Και τα δύο χρώματα – ιδίως το χρυσό – συμβολίζουν την αφθονία.

· Μια τελευταία παγίδα: Προτού γεμίσετε το σπίτι καθρέφτες και βουδιστικά σύμβολα, θυμηθείτε πως κάθε αντικείμενο που περνά την πόρτα σας θα πρέπει και να σας αρέσει. Διαφορετικά, γίνεται αυτομάτως πομπός αρνητικής ενέργειας!