Να αποφύγει το γενικό lockdown στη χώρα λόγω της έξαρσης των νέων μολύνσεων κοροναϊού προσπαθεί η κυβέρνηση λαμβάνοντας μία σειρά νέων  περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ομάδα των λοιμωξιολόγων όπου θα εξεταστεί – μεταξύ άλλων – εάν πρέπει να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα.

Το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων με 2.166 νέα, «πάγωσε» κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους καθώς βλέπουν τη διασπορά να απλώνεται σε όλη τη χώρα ενώ σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου.

Το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων στις περιοχές που είναι περισσότερο επιβαρυμένες,  παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Χθες, ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 169 με τους αρμοδίους να χτυπούν καμπανάκι για τις αντοχές του ΕΣΥ.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για τη λήψη αποφάσεων τόσο για την Αττική όσο και άλλες περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Στην περίπτωση που τα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας και κυρίως η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθήσουν να αυξάνονται, το επόμενο βήμα είναι  το γενικό lockdown όπως  την άνοιξη, με εξαίρεση τα σχολεία και συγκεκριμένα τα δημοτικά καιτα γυμνάσια.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Αττική βρε βρίσκεται  ένα βήμα πριν το lockdown η Αττική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα – ειδικά για την Αττική – είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες θα ήταν 20% για τοπικό lockdown.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η κατάσταση θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα και τότε θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό

Η κυβέρνηση – παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε χθες νέο ρεκόρ στην Αττική –  τονίζει ότι η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου και ότι απέχει ακόμη από το να τεθεί η περιοχή σε καθεστώς τοπικού lockdown.

«Στην Αττική δεν είμαστε κοντά σε lockdown» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενώ σχετικά με την απαγόρευση εξόδου από την Αττική το Σαββατοκύριακο, είπε με νόημα ότι το θέμα των μετακινήσεων μεταξύ νομών μας απασχολεί εδώ και καιρό.

«Πρέπει να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που πήραμε. Φαίνεται πως στην Κοζάνη και στην Καστοριά αποδίδουν. Αν χρειαστεί θα απαγορεύσουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε κάθε περίπτωση η ειδική ομάδα που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας φαίνεται πως δίνει ένα μικρό ακόμη περιθώριο πριν τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων . Ωστόσο δεν αποκλείεται εάν υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική ή σε άλλες «κόκκινες» περιοχές να ληφθούν νωρίτερα πιο σκληρά μέτρα.

«Φωνές» για πιο σκληρά μέτρα

Για το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown .

«Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται».

Ο καθηγητής μιλώντας για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, είπε ότι ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ.

Στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες. 

«Κραυγή» αγωνίας από τους γιατρούς

Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», περιέγραψαν τις ανάγκες που υπάρχουν και χαρακτήρισαν δύσκολους τους επόμενους μήνες.

«Όντως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το έδειχνε η αύξηση των κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Θεσσαλονίκη και γενικά η βόρεια Ελλάδα και μετά είναι Αθήνα», τόνισε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε:

«Στην Αθήνα αν δεν προσέξουμε θα ακολουθήσουμε τη Θεσσαλονίκη. Το θέμα είναι πόσοι ασθενείς με κοροναϊό νοσηλεύονται στις κλινικές, που ένα ποσοστό τους σίγουρα θα διασωληνωθεί.

Οπότε έχει σημασία ο αριθμός των νοσηλευόμενων και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τα μέτρα που πάρθηκαν. Εκτός από τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων, υπάρχουν νοσοκομεία και σε μικρές πόλεις. Υπάρχει σχέδιο για τις πόλεις τις πέριξ που έχουν κάποια κρεβάτια ΜΕΘ να γίνεται εκεί μεταφορά ασθενών. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο δύσκολοι, υπάρχουν και άλλες ιώσεις όπως και η γρίπη που σε λίγο θα ξεκινήσει», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. 

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα. Όσοι παρακολουθούν και μπορούν να σπεύσουν να δώσουν αίμα. Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και περιορισμένη προσέλευση αιμοδοτών λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας τις ανάγκες που υπάρχουν.

«Δεν υπάρχουν πια περιθώρια στις νοσοκομειακές μονάδες. Στο δικό μας νοσοκομείο υπήρχαν 20 κλίνες, τριπλασιάστηκαν, και καλύφθηκαν άμεσα. Δημιουργείται πρόβλημα και για άλλους ασθενείς. Υπάρχει μια μικρή πίτα που πρέπει να μοιραστεί. Εχθές υπήρχε αριθμός ασθενών που έπρεπε να διασωληνωθούν και δεν μπορούσε να αποφασιστεί που θα πάνε και καθυστερούσε η διασωλήνωσή τους. Τελικά πήγαν σε άλλα νοσοκομεία. Επειδή γίνεται χρήση κλινών ΜΕΘ από άλλα νοσοκομεία, οι άνθρωποι αυτοί δεν παρακολουθούνται από το γιατρό τους που γνωρίζει την κατάστασή τους. Και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα», συνέχισε ο ίδιος περιγράφοντας την «ασφυξία» στην οποία έχουν οδηγηθεί τα νοσοκομεία.