Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να διακρίνουν τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ίσως επειδή θυμίζουν πολύ τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσης.

Όταν μια γυναίκα υποψιάζεται ότι είναι έγκυος είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλει να το επιβεβαιώσει το συντομότερο δυνατόν. Μια εγκυμοσύνη μπορεί να επιβεβαιωθεί γρήγορα και με ασφάλεια μόνο αν γίνει το τεστ εγκυμοσύνης. Συνήθως, το τεστ είναι θετικό εντός 5-7 ημερών από τη σύλληψη και θεωρείται ότι έχει περίπου 99% ακρίβεια. Σε περίπτωση που είναι θετικό, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

Τα τεστ εγκυμοσύνης αποκαλύπτουν την πιθανή εγκυμοσύνη στα αρχικά της στάδια, ανιχνεύοντας στα ούρα την πρώτη από τις κύριες ορμόνες της εγκυμοσύνης, η οποία ονομάζεται β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη (hCG) ή «ορμόνη της εγκυμοσύνης». Η συγκεκριμένη ορμόνη εκκρίνεται φυσιολογικά κατά την ανάπτυξη του πλακούντα και ανιχνεύεται στο αίμα και τα ούρα. Αναφορικά με το πότε πρέπει να κάνετε το τεστ, καλό είναι να αναμένετε μια εβδομάδα μετά την πρώτη μέρα καθυστέρησης της περιόδου ώστε να έχουν αυξηθεί τα επίπεδα της hCG.

Υπάρχουν πολλών ειδών τεστ εγκυμοσύνης, όμως, τα περισσότερα έχουν την ίδια μορφή και παρόμοιο τρόπο λειτουργίας. Αν αναζητάτε άμεση απάντηση, υπάρχουν τεστ τα οποία επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα σε 1 λεπτό αλλά και 6 ημέρες νωρίτερα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης της περιόδου. Ακόμη, θα βρείτε και ψηφιακά τεστ τα οποία ενημερώνουν όχι μόνο αν είστε έγκυος ή όχι αλλά εμφανίζουν και τον αριθμό εβδομάδων.

 

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Μερικά από τα πιο κοινά σημάδια που υποδηλώνουν ότι έχει γίνει σύλληψη:

Κολπική αιμορραγία

Μετά τη σύλληψη, μπορεί να παρουσιαστεί μια μικρή αιμορραγία, η ονομαζόμενη «αιμορραγία εμφύτευσης», καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Οι λίγες σταγόνες αίματος αποτελούν ένα από τα πρώτα σημάδια κύησης.

Καθυστέρηση περιόδου

Το πρώτο και πιο σύνηθες σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αιτίες που οδηγούν σε καθυστέρηση της περιόδου ή σε ακανόνιστο κύκλο. Επομένως, δεν θεωρείται αξιόπιστο σημάδι.

Πρωινή αδιαθεσία

Η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα κοινό σύμπτωμα και μπορεί να εμφανιστεί από τις δύο πρώτες εβδομάδες της κύησης. Οι πρωινές ώρες συνοδεύονται από δυσφορία και ναυτία, ενώ πολύ συχνά παρουσιάζονται και εμετοί. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση οφείλεται στην υπερπαραγωγή της «ορμόνη της εγκυμοσύνης» κατά το πρώτο τρίμηνο.

Αίσθημα κόπωσης

Νιώθετε έντονη εξάντληση; Η κόπωση είναι, επίσης, συχνό φαινόμενο και είναι λογικό να σας ενοχλεί. Αυτή η κατάσταση συνδυάζεται με ανεξέλεγκτη υπνηλία λόγω της αύξησης της προγεστερόνης στο σώμα. Η ορμόνη αυτή, έχει σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη, παράγεται από τις ωοθήκες και συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση ενός μικρο-περιβάλλοντος στο ενδομήτριο για να αναπτυχθεί το έμβρυο.

Συχνοουρία

Αυτό το τυπικό σύμπτωμα παρουσιάζεται από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Βέβαια, πρέπει να δείξετε υπομονή γιατί η συχνή ούρηση συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της κύησης επειδή το αναπτυσσόμενο έμβρυο ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη. Προσοχή στην κατακράτηση των ούρων, καθώς μπορεί να προκληθεί ουρολοίμωξη, η οποία τις περισσότερες φορές απαιτεί φαρμακευτική αγωγή!

Μετεωρισμός

Η αύξηση της προγεστερόνης επηρεάζει το γαστρεντερικό σωλήνα με συνέπεια την επιβράδυνση της πέψης, διαδικασία που προκαλεί συγκέντρωση αερίων στο έντερο και μετεωρισμό. Για να αποφύγετε το έντονο φούσκωμα χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας και να ακολουθήσετε ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης!

Αλλαγές στη διάθεση

Οι ξαφνικές συναισθηματικές αλλαγές προδίδουν την ύπαρξη εγκυμοσύνης. Πολλές μέλλουσες μητέρες ανησυχούν που δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Οι αλλαγές στη διάθεση είναι αποτέλεσμα της αύξησης των επιπέδων της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, οπότε δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας.

Ευαισθησία στις οσμές

Στο πρώτο τρίμηνο παρατηρείται έντονη ευαισθησία στις οσμές. Πολλές φορές μπορεί να νιώσετε ναυτία μυρίζοντας το αγαπημένο σας φαγητό ή άρωμα. Αυτή η ασυνήθιστη ευαισθησία είναι ένα πρόωρο σύμπτωμα που το βιώνουν ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών.

Πρήξιμο του στήθους

Συνήθως, το στήθος αποκτά μεγαλύτερη ευαισθησία και διογκώνεται από τις δύο πρώτες εβδομάδες της κύησης. Ακόμη, οι φλέβες στους μαστούς είναι πιθανό να γίνουν πιο έντονες και οι θηλές πιο σκούρες.

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Μια ακόμη ένδειξη είναι η ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία του σώματος. Η θερμοκρασία μιας εγκύου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 36 και 37 βαθμών Κελσίου.