Τα βρέφη αρχίζουν να βγάζουν σάλια περίπου στους 3 μήνες, καθώς τότε το σώμα εκκρίνει περισσότερο σάλιο για να τα προετοιμάσει για τις στέρεες τροφές. Λόγω της ανεπτυγμένης στοματικής κινητικής λειτουργίας τους, δεν μπορούν να συντονίσουν τους μυς τους για να καταπιούν όλο το σάλιο, και έτσι, το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στα ρούχα τους. Τα σάλια αποτελούν φυσιολογικό και απαραίτητο στοιχείο του μωρού, καθώς τα βοηθά να τρώνε, αποδεικνύοντας ότι το το πεπτικό τους σύστημα αναπτύσσεται.

Υπερβολικά σάλια: Από τι προκαλούνται;

Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας εκδηλώνει μια σταθερή ροή σάλιου καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, τότε είναι πιθανό να έχει υπερβολικά σάλια. Τα ακόλουθα μπορεί να προκαλέσουν την έκκριση υπερβολικού σάλιου στο μωρό, καθώς μεγαλώνει:

*Αναπτυξιακοί παράγοντες

  • Ζητήματα κατάποσης: Οι υπανάπτυκτοι μύες του στόματος καθιστούν δύσκολο για τα βρέφη να καταπιούν όλο το σάλιο. Καθώς μεγαλώνουν, οι μύες ωριμάζουν καθιστώντας την κατάποση του σάλιου πιο εύκολη πριν κλείσουν τα δύο έτη.
  • Τα μπροστινά δοντάκια απουσιάζουν: Τα μπροστινά δόντια λειτουργούν ως φυσικό φράγμα, εμποδίζοντας το σάλιο να βγει από το στόμα.
  • Στάση ανοιχτής στοματικής κοιλότητας: Τα μωρά μπορεί να υιοθετήσουν τη στάση του ανοιχτού στόματος λόγω αδύναμων στοματικών μυών ή και εξαιτίας του πιπιλίσματος της πιπίλας ή του αντίχειρα.

*Σωματικοί παράγοντες

Η υπερέκκριση του σάλιου θα οδηγήσει στα υπερβολικά σάλια. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που αυξάνουν την έκκριση του σάλιου:

  • Οδοντοφυΐα: Όταν τα μωρά αρχίζουν να βγάζουν δόντια περίπου στους 4 έως 6 μήνες, διεγείρεται το αντανακλαστικό του σιελογιού προκαλώντας υπερβολική παραγωγή σάλιου.Εάν το μωρό σας έχει οδοντοφυΐα, είναι πιθανό να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα όπως η ευερεθιστότητα, η απώλεια όρεξης, το τρίψιμο στα αυτιά και ο ανήσυχος ύπνος.
  • Ορισμένα τρόφιμα: Οι ξινές τροφές και τα φρούτα αυξάνουν τις πιθανότητες έκκρισης υπερβολικού σάλιου.
  • Αίσθηση του φαγητού: Μερικές φορές τα σάλια του μωρού αποτελούν μια αντίδραση στη μυρωδιά του αγαπημένου του φαγητού.