Κοροναϊός: Πώς συνδέεται η Covid-19 με τις ψυχικές διαταραχές;

Την σύνδεση της αναπνευστικής λοίμωξης Covid-19 με τις ψυχικές διαταραχές αποκαλύπτει νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.
10 Νοεμβρίου 2020 | 11:15

Ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό ασθενών με Covid-19 – σχεδόν ο ένας στους πέντε- θα εμφανίσουν κάποια ψυχική διαταραχή μέσα στις επόμενες 90 μέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης τους με τον κοροναϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ενισχύει τις ενδείξεις από προηγούμενες μελέτες ότι η Covid-19, ιδίως η σοβαρή μορφή της, μπορεί να επηρεάσει την ψυχή, το νου και τον εγκέφαλο ανθρώπων χωρίς ιστορικό ψυχικών διαταραχών.

Οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη και η αϋπνία είναι τα συχνότερα συμπτώματα μεταξύ όσων έχουν αναρρώσει από τη νόσο, αλλά στη συνέχεια εκδηλώνουν ψυχολογικά προβλήματα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης αυξημένη είναι η πιθανότητα διάγνωσης άνοιας στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που πέρασαν Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Πολ Χάρισον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για 62.354 περιστατικά Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο το 18% των αναρρωσάντων είχαν διαγνωστεί με άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία ή άλλο πρόβλημα, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό την ίδια περίοδο.

Βρέθηκε επίσης ότι οι άνθρωποι με προϋπάρχουσα ψυχική πάθηση ή διαταραχή είχαν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με Covid-19, σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοια προβλήματα. Κάτι ανάλογο έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν και με άλλες λοιμώδεις νόσους.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι οι επιβιώσαντες από Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας και τα ευρήματα μας δείχνουν πώς πράγματι αυτό είναι πιθανό», δήλωσε ο δρ Χάρισον, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα
Ο καρκίνος είναι πλέον διαχειρίσιμος σε υψηλό ποσοστό 4 Φεβρουαρίου 2026, 11:36
Στην τελική ευθεία η απαγόρευση των social media για ανηλίκους στην Ελλάδα 4 Φεβρουαρίου 2026, 08:33
Ελλάδα: Θα απαγορευτούν τα social media για παιδιά κάτω των 15; 3 Φεβρουαρίου 2026, 18:28
Eξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη: Συναγερμός από το «Χαμόγελο του Παιδιού» 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:24
Επίδομα παιδιού: Μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγει η πλατφόρμα 1 Φεβρουαρίου 2026, 13:10
Καιρός: Ισχυρές βροχές από το βράδυ στη χώρα 31 Ιανουαρίου 2026, 17:38
Λόρα: Βρίσκεται στη Γερμανία από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής της 30 Ιανουαρίου 2026, 16:59
Σχολεία: Δεν θα προσμετρώνται απουσίες από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τα δικαιολογητικά 29 Ιανουαρίου 2026, 12:45
Καλλιθέα: Τι συνέβη στο νεογέννητο κοριτσάκι προτού αφήσει την τελευταία του πνοή; 29 Ιανουαρίου 2026, 10:02
Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι 29 Ιανουαρίου 2026, 08:29
Γρίπη: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ 4χρονο αγοράκι έπειτα από επιπλοκές 28 Ιανουαρίου 2026, 16:11
Καιρός: Έρχονται δύο κύματα κακοκαιρίας και κόκκινος συναγερμός για την Κρήτη 27 Ιανουαρίου 2026, 08:55
SOS για τη γρίπη: Βαριά συμπτώματα, που «ξαναφουντώνουν» 26 Ιανουαρίου 2026, 13:11
Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε τον μαθητή 26 Ιανουαρίου 2026, 08:42
Καιρός: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες – Συναγερμός στην Αττική 26 Ιανουαρίου 2026, 08:16
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version