Με αισιοδοξία και χαμόγελα αποδέχτηκαν τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer, καθώς φαίνεται πως είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του, σύμφωνα με μία κλινική δοκιμή φάσης 3 σε 43.538 άτομα, εκ των οποίων τα 38.955 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις μέχρι σήμερα.

Φαίνεται πως πλέον τόσο η επιστημονική κοινότητα, όσο και οι απλοί πολίτες βλέπουν φως στο τούνελ του κοροναϊού με όσα εμβόλια βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτήματα για το τι θα συμβεί όταν το εμβόλιο είναι έτοιμο προς κυκλοφορία.

Τι είπαν τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες για το εμβόλιο:

Φαουτσί: Θα έχουμε παραπάνω από ένα αποτελεσματικά εμβόλια

Για το θέμα του εμβολίου μίλησε ο Αμερικανός «Τσιόδρας», Αντόνι Φαουτσί, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. 

«Υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα για τη διάρκεια του αποτελέσματος, για το πόσο αποτελεσματικό είναι για τους ηλικιωμένους και τους νεότερους. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το εμβόλιο είναι κατά περισσότερο από 90% αποτελεσματικό. Είναι κάτι αναπάντεχο και θα παίξει σημαντικό ρόλο για το ποιο θα είναι το τέλος αυτής της ιστορίας. Αυτή είναι η άμεση καλή είδηση. Το άλλο καλό και σημαντικό νέο είναι ότι δεν είναι η μόνη εταιρεία που αναπτύσσει εμβόλιο του τύπου mRNA. Είναι και η άλλη εταιρεία, η MODERNA, που αναπτύσσει παρόμοιο, αν όχι ίδιο εμβόλιο. Τα αποτελέσματα τους αναμένονται σύντομα. Όποτε, όπως φαίνεται, θα έχουμε πάνω από ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», ανέφερε ο κ. Φαουτσί.

Επικεφαλής ΠΟΥ: Ο κόσμος βιώνει μία επιστημονική καινοτομία

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Κεμπέρέγους καλωσόρισε τα ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο από την Pfizer και την BioNTech_Group. 

«Χαιρετίζουμε όλους τους επιστήμονες και τους εταίρους ανά τον κόσμο που εργάζονται για την ανάπτυξη νέων ασφαλών και αποτελεσματικών εργαλείων για την καταπολέμηση του COVID-19. Ο κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή επιστημονική καινοτομία και συνεργασία για τον τερματισμό της πανδημίας», ανέφερε.

CEO Pfizer: Μπορούμε να δούμε φως στο τούνελ

Δηλώσεις για τα νέα του εμβολίου της Pfizer έκανε και ο ελληνικής καταγωγής Άλμπερτ Μπουρλά και CEO της Pfizer. 

«Ήταν ακριβώς αυτό που μπορείτε να φανταστείτε. Είναι μια υπέροχη μέρα για την επιστήμη. Είναι μια υπέροχη μέρα για την ανθρωπότητα. Το συναίσθημα όταν συνειδητοποιείς ότι το εμβόλιο σου έχει 90% αποτελεσματικότητα είναι συγκλονιστικό. Καταλαβαίνεις ότι οι ελπίδες δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων επιχειρήσεων, εκατοντάδων κυβερνήσεων έχουν πέσει στους ώμους σου. Τώρα, νομίζω, μπορούμε να τους το πούμε με βεβαιότητα. Νομίζω ότι μπορούμε να δούμε το φως στο τέλος του τούνελ», τόνισε ο ίδιος.

Γουϊλιαμ Σάφνερ: Το εμβόλιο έχει πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς

Τέλος, ο Γουϊλιαμ Σάφνερ, ειδικός για θέματα μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο του Vanderbilt εξήγησε πως διατηρείται το εμβόλιο.

« Αυτό το εμβόλιο έχει πολύ συγκεκριμένους και σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά την μεταφορά και τον χειρισμό του. Πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά θα φτάσει σε τοποθεσίες όπου μπορεί να γίνει σωστός χειρισμός και υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό που γνωρίζει πώς να διαχειριστεί το φιαλίδιο μόλις το βγάλει από τον καταψύκτη επειδή το σκεύασμα πρέπει να χρησιμοποιεί αρκετά γρήγορα, διαφορετικά υποβαθμίζεται», ανέφερε.