Νέα επιστημονική μελέτη από τους ερευνητές του University of British Columbia, υποστηρίζει ότι οι έφηβοι, ειδικά τα κορίτσια, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία όταν περνούν περισσότερο χρόνο συμμετέχοντας σε εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως τα αθλήματα και η τέχνη και λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες.

Ψυχική ευεξία; Λιγότερος χρόνος μπροστά σε οθόνες

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventive Medicine, ξοδεύοντας λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα μπροστά από την οθόνη – κατά την περιήγηση στο Διαδίκτυο και τα social media ή παίζοντας video games – συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και αισιοδοξίας στη ζωή, και χαμηλότερα επίπεδα άγχους και καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ειδικά μεταξύ των κοριτσιών. Ομοίως, η εξωσχολική συμμετοχή συσχετίστηκε με καλύτερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας. «Παρόλο που πραγματοποιήσαμε αυτήν τη μελέτη πριν από την πανδημία της Covid-19, τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά τώρα που τα παιδιά πιθανότατα να παιρνούν περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες» επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eva Oberle, επίκουρη καθηγήτρια στο University of British Columbia.

Τα κυριότερα σημεία των ευρημάτων της μελέτης περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Οι έφηβοι που συμμετείχαν σε εξωσχολικές δραστηριότητες ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες που βασίζονται στην οθόνη για δύο ή περισσότερες ώρες μετά το σχολείο.
  • Η συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και αισιοδοξίας στη ζωή και χαμηλότερα επίπεδα άγχους και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
  • Ο περισσότερος χρόνος μπροστά στην οθόνη (περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα) συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και αισιοδοξίας στη ζωή και υψηλότερα επίπεδα άγχους και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Αθλητισμός και τέχνη εν μέσω lockdown

Με την χώρα να βρίσκεται στο δεύτερο lockdown, σε μια προσπάθεια των υγειονομικών αρχών να «φρενάρουν» την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού, είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών. Μία καλή ευκαιρία άθλησης για το παιδί είναι να βγαίνετε μαζί του για ένα χαλαρό περπάτημα στην γειτονιά σας, που θα το βοηθήσει να εκτονώσει την ένταση της ημέρας, προσφέροντάς σας πολύτιμο χρόνο για να εμβαθύνετε την σχέση σας.

Μην ξεχνάτε, παράλληλα, ότι η τέχνη κρύβεται σε μικρές «λεπτομέρειες» της καθημερινότητας, όπως τα απογεύματα που μπορείτε να ζωγραφίσετε μαζί με το παιδί, να χορέψετε ή και ακόμα να τραγουδήσετε. Μία άλλη εναλλακτική αποτελεί το «movie night» που μπορείτε να καθιερώσετε για να βλέπετε ταινίες μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αξιοποιήστε σωστά τον χρόνο που μένετε μαζί στο σπίτι, παραμένοντας ασφαλείς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.