Το φθινόπωρο είναι πια γεγονός, δίνοντάς μας την ιδανική ευκαιρία να ανανεώσουμε τους χώρους μας. Ακόμα και αν η θερμοκρασία σταδιακά «υποχωρεί» μπορείτε να φέρετε τη ζεστασιά του περασμένου καλοκαιριού σε κάθε σημείο του σπιτιού, ακόμα και αν οι μέρες «μικραίνουν». Ο καλός φωτισμός είναι κομβικής σημασίας καθώς ενισχύει διαφορετικά κάθε ασχολία μας στο σπίτι, από το διάβασμα ή την εργασία μέχρι και τη χαλάρωση.

Τα παιδιά λατρεύουν το φως

Ο καλός φωτισμός, όπως καταλαβαίνουμε, είναι κομβικής σημασίας και για το δωμάτιο του παιδιού.

Για τα μωρά, ο φωτισμός στο δωμάτιό τους δεν πρέπει να είναι έντο­νος. Τα δυνατά φώτα μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό στο βρέφος.

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ο φωτισμός πρέπει να πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο το φυσικό φως της ημέρας, και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τους λευκούς κλασικούς λαμπτήρες που δίνουν ψυχρό φωτισμό και όχι με εκείνους που εκπέμπουν κίτρινο φως. Αυτός ο φωτισμός δεν κουράζει τα παιδιά και τους επιτρέπει να παίζουν άνετα και ευχάριστα.

Για παιδιά σχολικής ηλικίας, πέρα από αυτόν τον γενικό φωτισμό, πρέπει να υπάρχει στο γραφείο τους ένα ευλύγιστο πορτατίφ, με το φως του να πέφτει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια εργασίας και να μη δημιουργούνται σκιές εκεί που γράφουν ή διαβάζουν τα παιδιά. Δώστε σημασία, επίσης, στην ποιότητα κατασκευής του, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος. Πρέπει να αποτελείται από υλικό που να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Προσέξτε κατά την αγορά του να έχει την ένδειξη CE, σήμα που δηλώνει ότι πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ο καλός φωτισμός

• Δεν κουράζει τα μάτια.
• Μας κάνει πιο δημιουρ­γικούς και παραγωγικούς.
• Βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Ο κακός φωτισμός

• Είναι θαμπός, πολύ έντονος ή πολύ χαμηλός.
• Προκαλεί εκνευρισμό, πονο­κεφάλους, ζαλάδες, ναυτίες.
• Αποδιοργανώνει τη σκέψη.
• Προδιαθέτει για ατυχήματα.