Το να δείτε το μωρό σας να μπουσουλάει για πρώτη φορά είναι ένα αξέχαστο γεγονός. Είναι επίσης ένα από τα πρώτα ορόσημα, για τα οποία οι νέοι γονείς ανυπομονούν από την πρώτη στιγμή που κρατούν το μωρό τους στην αγκαλιά τους. Κατά μέσο όρο, τα μωρά αρχίζουν να μπουσουλούν όταν είναι περίπου 6 μηνών. Εάν το μωρό σας είναι σε αυτήν την ηλικία και δεν μπουσουλάει ακόμα, μην πανικοβάλλεστε αφού τα μωρά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο ο παιδίατρος είναι ο μόνος που είναι σε θέση να σας διαβεβαιώσει σχετικά.

Πότε αρχίζουν τα μωρά να μπουσουλούν;

 

Κατά μέσο όρο μπορεί να παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια του μωρού σας που προσπαθεί να μπουσουλήσει όταν είναι 6 μηνών. Όταν το μωρό σας είναι 10 μηνών, θα μπορεί να κινείται αποτελεσματικά βασιζόμενο στα χέρια και τα γόνατά του. Ωστόσο, δεδομένου ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό, ορισμένα μωρά δεν αρχίζουν να μπουσουλούν μέχρι να είναι 1 έτους.

Γιατί δεν μπουσουλάει ακόμα;

 

Στην περίπτωση που το μωρό δεν έχει ξεκινήσει να μπουσουλά στην αναμενόμενη χρονική περίοδο, τότε πιθανότατα θα αναρωτηθείτε τι μπορεί να συμβαίνει. Έχετε κατά νου ότι αν το παιδί δεν περνάει αρκετό χρόνο μπρούμυτα, ίσως αργήσει να μπουσουλήσει.

Πώς θα το ενθαρρύνετε να μπουσουλήσει

 

  • Ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάθεται μπρούμυτα όταν είναι ξύπνιο, προκειμένου να ενδυναμώσει τους μυς στην πλάτη και τους βραχίονες.
  • Την ώρα του παιχνιδιού τοποθετήστε το μωρό καθιστό στο πάτωμα και πλησιάστε το μπουσουλώντας. Το πιθανότερο είναι να σας μιμηθεί.
  • Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγκαλιές αποτελούν αγαπημένη συνήθεια γονιών και μωρών, θα πρέπει να το αφήνετε και λίγο κάτω, προκειμένου να παίξει και να κάτσει μπρούμυτα.
  • Δοκιμάστε να ξαπλώσετε ανάσκελα στο πάτωμα, να τεντωθείτε και να ακουμπήστε το μωρό πάνω σας. Σύντομα θα αισθανθεί ασφαλές και θα δοκιμάσει κινήσεις που δεν συνηθίζει ως τώρα, όπως το να σταθεί στα τέσσερα στον κορμό σας για να σας κοιτάξει στα μάτια.