Η συζήτηση περί δυσκοιλιότητας θεωρείται ένα πολύ προσωπικό θέμα, ωστόσο, σύμφωνα με σχετική μελέτη, σχεδόν τα 3/4 των γυναικών αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή της εγκυμοσύνης τους. Επομένως, είναι σίγουρα ένα ζήτημα που αξίζει να συζητηθεί.

Τι φταίει για τη δυσκοιλιότητα;

 

Ο κύριος ένοχος για τη δυσκοιλιότητα είναι οι δραστικές ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Η δυσκοιλιότητα στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα και στη χειρότερη να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων επιπλοκών, όπως οι αιμορροΐδες.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να υποφέρετε από δυσκοιλιότητα ή ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου όταν είστε έγκυος. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε και να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

 

Πραγματοποιώντας μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να «νικήσετε» τη δυσκοιλιότητα. Ας δούμε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε.

*Πιείτε περισσότερο νερό

 

Το να πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις κινήσεις του εντέρου σας πιο συχνές και εύκολες. Η ενυδάτωση είναι πάντα σημαντική, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη. Εάν πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα (που είναι μια καλή συμβουλή για τη συνολική υγεία σας) πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε λιγότερα προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα.

*Καταναλώστε φυτικές ίνες

 

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε πολλά υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια. Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να έχετε πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να πίνετε χυμό δαμάσκηνου, εάν αντιμετωπίζετε ήδη προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση μερικών δαμάσκηνων κάθε ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του προβλήματος.

*Κινηθείτε

 

Είναι γνωστό ότι η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το περπάτημα 20 έως 30 λεπτά την ημέρα με μέτριο ρυθμό αυξάνει τη δύναμη και τη μυϊκή και καρδιαγγειακή αντοχή, αλλά επίσης διεγείρει την εντερική κίνηση.

*Παρακολουθήστε την πρόσληψη ασβεστίου σας

 

Το υπερβολικό ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Το ασβέστιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, ιδίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, εάν το παρακάνετε με το γάλα και το τυρί, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκοιλιότητα. Σε κάθε περίπτωση, προτού προχωρήσετε σε μια δραστική αλλαγή στη διατροφή σας, ενημερώστε πρώτα τον γιατρό σας.