Ενώ πήρατε απόφαση να χάσετε εκείνα τα κιλά που σας ταλαιπωρούν και ξεκινήσατε να προσέχετε τη διατροφή σας, το νούμερο στη ζυγαριά δεν λέει να πέσει. Η αλήθεια είναι ότι ενώ μπορεί να νομίζετε ότι τα κάνετε όλα σωστά, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που στέκονται εμπόδιο στο αδυνάτισμά σας. Τα καλά νέα είναι ότι αλλάζοντας αυτές τις συνήθειες θα είστε σε θέση να δείτε την επιθυμητή διαφορά στο σώμα σας και στη… ζυγαριά.

Πώς σαμποτάρετε τη διατροφή σας

 

*Τρώτε πολύ αλάτι

 

Το αλάτι δεν σας παχαίνει, αλλά προκαλεί κατακράτηση υγρών όταν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή σας. Το νάτριο κάνει το σώμα σας να συγκρατεί νερό, επομένως, όταν τρώτε πολύ αλάτι, μπορεί να δείτε τη ζυγαριά σας να ανεβαίνει μερικά γραμμάρια. Αντίθετα, όταν μειώνετε σημαντικά την πρόσληψη αλατιού, θα χάνετε λίγο βάρος, καθώς το σώμα σας αποβάλλει το νερό που διατηρούσε. Το βάρος που χάνετε, ωστόσο, ανακτάται μόλις αρχίσετε πάλι να τρώτε φαγητά με αλάτι.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι τα 6 γρ. -όσο 1 κουταλάκι- ή τα 2.300 mg νατρίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει λιγότερο από 5 γρ. αλάτι ημερησίως (2 γρ. νάτριο), ποσότητα που ισοδυναμεί με 1 κουταλάκι του γλυκού (ή πιο συγκεκριμένα τα 3/4 αυτού). Να σημειώσουμε ότι το αλάτι αποτελείται κατά 40% από νάτριο -που έχει την ιδιότητα να ανεβάζει την πίεση του αίματος- και κατά 60% από χλώριο.

Έχετε κατά νου ότι ακόμη κι αν δε χρησιμοποιείτε αλάτι όταν μαγειρεύετε, αυτό δε σημαίνει ότι η ημερήσια πρόσληψή σας δεν ξεπερνά το συνιστώμενο όριο, αφού το αλάτι βρίσκεται κρυμμένο στα περισσότερα προϊόντα εμπορίου, ακόμη και σε αυτά με γλυκιά γεύση.

*Δεν κοιμάστε επαρκώς

 

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, ο ο οργανισμός σας αυξάνει την παραγωγή γκρελίνης, της ορμόνης που προκαλεί πείνα, ενώ παράλληλα μειώνει την παραγωγή λεπτίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για το αίσθημα κορεσμού, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξής σας για φαγητό. Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, η οποία επίσης αυξάνει την όρεξη.

Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός σας, καθιστώντας δυσκολότερη την επιλογή υγιεινών τροφών και σπρώχνοντάς σας σε παχυντικές, ανθυγιεινές τροφές. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιούνται περισσότερο από το φαγητό. Συγκεκριμένα, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου δημιουργεί επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και λιπαρά.

*Δεν πίνετε αρκετό νερό

 

Αν και το νερό δεν έχει κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος, έχει την ιδιότητα να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού. Άλλωστε, είναι εντυπωσιακά συνηθισμένο να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, επομένως η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιορίσει τις ξαφνικές λιγούρες σας και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων. Ως γνωστόν, η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων είναι αυτή που οδηγεί σε μειωμένο βάρος.

Επίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα ροφήματα, το νερό δεν έχει θερμίδες. Ακόμη και τα υγιεινά ροφήματα, όπως ο φυσικός χυμός, τα smoothies και το τσάι με φυσικά γλυκαντικά, προσθέτουν θερμίδες στον οργανισμό σας. Κάθε φορά, λοιπόν, που επιλέγετε το νερό αντί κάποιο άλλο ρόφημα, γλιτώνετε θερμίδες.

Εν ολίγοις, το νερό δεν είναι ένα «ελιξίριο αδυνατίσματος», αλλά συμπεριλαμβάνοντας πολύ νερό στη δίαιτά σας, σίγουρα διευκολύνετε και ενισχύετε την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.