To εμβόλιο RNA που αναπτύσσει η αμερικανική Moderna προσφέρει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό, δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

«Αυτή η θετική προκαταρκτική ανάλυση από τη Φάση 3 των ερευνών προσφέρει την πρώτη κλινική επιβεβαίωση ότι το εμβόλιο μπορεί να προλαμβάνει τη νόσο Covid-19» δήλωσε ο Στ’εφαν Μπάνσελ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Η ανακοίνωση έρχεται έτσι να προστεθεί στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το εμβόλιο RNA των Pfizer / BioNTech, δημιουργώντας ελπίδα ότι η ανθρωπότητα θα καταφέρει να σταματήσει την πανδημία κοροναϊού.

Σε αντίθεση όμως με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο πρέπει να διατηρείται στους -80 βαθμούς Κελσίου και δημιουργεί έτσι απαίτηση για υποδομές «ψυχρής αλυσίδας», το εμβόλιο της Moderna παραμένει σταθερό για έξι μήνες στους -20 βαθμούς και για έναν μήνα σε θερμοκρασία ψυγείου.

Οι μισοί από τους 30.000 εθελοντές της κλινικής δοκιμής έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο σε δύο δόσεις, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo).

Από τα 95 κρούσματα Covid-19 που καταγράφηκαν μεταξύ των εθελοντών, τα 90 αφορούν την ομάδα ελέγχου και μόνο τα 4 σε εμβολιασμένους εθελοντές. Επιπλέον, κανένα από τα 11 σοβαρά περιστατικά δεν αφορούσαν την ομάδα του εμβολίου.

Κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος στο σημείο της ένεσης ήταν τα κυριότερα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, όλα τους αναμενόμενα σύμφωνα με την εταιρεία.

Εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν στην τελική ανάλυση των αποτελεσμάτων, η Moderna θα υποβάλλει αίτηση έγκρισης στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων δόσεων στην αμερικανική αγορά.

Ανάλογα αιτήματα έγκρισης αναμένεται να υποβληθούν και σε άλλες αγορές, με την Moderna να ελπίζει ότι η παραγωγή θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δόσεις έως το τέλος του 2021.

Παραμένει πάντως ακόμα ασαφές πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο στους ηλικιωμένους, την πληθυσμιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από τον κοροναϊό, καθώς και το πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο.