Η Pfizer ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα αποστολής- παράδοσης του εμβολίου για τον Covid-19 σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς ο κολοσσός επιδιώκει να αντιμετωπίσει νωρίτερα τις προκλήσεις διανομής που θέτουν οι συνθήκες αποθήκευσης του εμβολίου στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Η αμερικάνικη εταιρία δήλωσε ότι είχε επιλέξει το Ρόουντ Άιλαντ, το Τέξας, το ΝιουΜεξικό και το Τενεσί για το πρόγραμμα λόγω των διαφορών που έχουν στο συνολικό τους μέγεθος, την πολυμορφία του πληθυσμού τους και τις υποδομές εμβολιασμού τους.

«Οι πολιτείες που συμμετέχουν σε αυτή τη δοκιμή δεν πρόκειται να λάβουν το εμβόλιο νωρίτερα από τις υπόλοιπες πολιτείες», ξεκαθάρισε πάντως η Pfizer.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής χορήγησης εμβολίων θα χρησιμεύσουν ως πρότυπο για άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και για διεθνείς κυβερνήσεις», πρόσθεσε η εταιρία.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μια εβδομάδα, πρώτη η Pfizer ανακοίνωσε νεότερα σχετικά με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε, τονίζοντας πως η αποτελεσματικότητα είναι πάνω από 90%.

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποσταλεί και να αποθηκευτεί στους -70 βαθμούς Κελσίου (-94 ° F), πολύ χαμηλότερα δηλαδή  από το πρότυπο των περισσότερων εμβολίων που είναι από δύο έως οκτώ βαθμούς Κελσίου.

Χτες, η αντίπαλη Moderna δήλωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο ήταν 94,5% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι τα εμβόλια κατά της νόσου.

Μάλιστα το εμβόλιο της Moderna δεν απαιτεί υπερβολικό πάγωμα, έναν παράγοντα που θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του προϊόντος της Pfizer.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ