Όταν το παιδί έχει μια μικρή πτώση, ειδικά κατά την νηπιακή ηλικία, δύο είναι τα σενάρια που μπορεί να ακολουθήσουν. Το παιδί μπορεί να είναι ελαφρά πληγωμένο και να χρειάζεται λίγη παραπάνω περιποίηση σε εκείνη την γρατζουνιά από τον μπαμπά ή την μαμά, εκτός της αγκαλιάς του. Στο δεύτερο σενάριο, το παιδί δεν χρειάζεται αυτήν την φροντίδα, χρειάζεται όμως τα τρυφερά λόγια των γονιών του που θα επικυρώσουν τα συναισθήματά του, όποια κι αν είναι αυτά.

Ατυχήματα και.. συναισθηματική υγεία

Ως ενήλικες, τείνουμε να παραμένουν στην σωματική υγεία του παιδιού, αμελώντας τα συναισθήματα που βιώνει την δεδομένη στιγμή. Η επικύρωση όμως αυτών των συναισθημάτων αποτελεί το βασικότερο βήμα για την ανατροφή ενός παιδιού με καλή συναισθηματική υγεία. Μερικές φράσεις που μπορείτε λοιπόν, να δοκιμάσετε να πείτε στο παιδί, περιλαμβάνουν:

1. «Αυτό πρέπει να πόνεσε»

Όλοι οι γονείς είναι εξοικειωμένοι με τις ραγδαίες ταχύτητες των νηπίων, που ορισμένες φορές μπορεί να γίνει «εμπόδιο» στο παιχνίδι τους και τελικά να πέσουν. Όταν αυτό συμβεί, όπως είναι λογικό αυτή η πτώση μπορεί να προκαλέσει πόνο, συνήθως παροδικό.

Λέγοντας κάτι τόσο μικρό, όπως «αυτό πρέπει να πόνεσε», ακολουθούμενο από μια μεγάλη αγκαλιά, δίνει στο παιδί να καταλάβει ότι οι ανάγκες του αναγνωρίζονται και ότι η σύνδεσή σας μαζί του ενισχύεται.

2. «Καταλαβαίνω ότι φοβήθηκες / αναστατώθηκες / στεναχωρήθηκες»

Οι μικρές πτώσεις είναι ιδιαίτερα συχνές και οι αντιδράσεις των παιδιών σε αυτές τείνουν να ποικίλους, ακόμα και αν πρόκειται για το ίδιο παιδάκι. Έτσι ανάλογα με την συμπεριφορά του, είναι σημαντικό να του δώσετε να καταλάβει ότι είναι φυσιολογικό είτε να φοβήθηκε, είτε να αναστατώθηκε, είτε να στεναχωρήθηκε.

Παράλληλα, ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει όλα όσα αισθάνεται, θέτοντας τις σωστές βάσεις για την ανάπτυξη της συναισθηματικής του νοημοσύνης.

3. «Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;»

Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά έχουν τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Αντί να «μαντεύετε» ή απλώς να «διαβάζετε» την συμπεριφορά του παιδιού γιατί να μην δοκιμάσετε να το ρωτήσετε τι χρειάζεται;

Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε πώς ακριβώς να βοηθήσετε ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του, καθώς θα αισθανθεί ότι οι ανάγκες του εισακούγονται.