Το δωμάτιο του εφήβου μπορεί να αποτελεί μια απόλυτη ζώνη «καταστροφής», καθώς η ακαταστασία μπορεί να είναι χαοτική. Ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα κοινό και άκρως συνηθισμένο φαινόμενο για κάθε έφηβο και θα είναι κάτι που θα πρέπει να ξεπεράσετε.. «έξυπνα» προκειμένου να μην έρθετε σε ρήξη με το παιδί.

Διακόσμηση VS ακαταστασία

Για να νικήσετε την ακαταστασία του, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να δημιουργήσει ένα δωμάτιο που θα του αρέσει πραγματικά και θα μπορεί να χαλαρώνει, να διαβάζει και να ξεκουράζεται. Δώστε τους ένα λογικό προϋπολογισμό κι επιτρέψτε τους να κάνουν επιλογές.

Παράλληλα, θα ήταν καλό να ορίσετε και χρονικό πλαίσιο που θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διακοσμητικές τους παρεμβάσεις, ώστε να μην βγουν εκτός προγραμματισμού. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί για τις συνέπειες, ότι δηλαδή αυτό που θα επιλέξει θα μείνει για αρκετό καιρό, μιας και τα περιττά έξοδα είναι κάτι που θα πρέπει να μάθει να αποφεύγει.

Το δωμάτιο ως συναισθηματικό καταφύγιο

Ακόμα και αν δεν είστε τόσο φαν των επιλογών τους, είναι σημαντικό να τις σεβαστείτε και να τους αφήσετε να εκφραστούν, καθώς έτσι θα δημιουργήσουν έναν προσωπικό χώρο που θα σέβονται και θα θέλουν να διατηρούν τακτοποιημένο.

Η απόλυτη ελευθερία στην διακόσμηση του δωματίου είναι κομβικής σημασίας για το παιδί που βρίσκεται στην εφηβεία, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτήν την φάση το δωμάτιο αποτελεί και το συναισθηματικό τους καταφύγιο.

Εφόσον ο σχεδιασμός δεν είναι αναστρέψιμος, το δωμάτιο ενός εφήβου θα πρέπει να είναι ένας χώρος που θα τον αισθάνεται εντελώς δικό του. Τα τρία βασικότερα σημεία που δεν θα πρέπει να λείπουν από το δωμάτιο του είναι:

  • Χώρος μελέτης, που θα υποστηρίζει την συγκέντρωσή του.
  • Χώρος για να χαλαρώνει και να κοιμάται κάθε βράδυ.
  • Ένα ορισμένο επίπεδο οργάνωσης για κάθε κατηγορία αντικειμένων, όπως τα ρούχα του ή τα βιβλία του.