Όταν τα αδέρφια έχουν διαφορετικό ταμπεραμέντο ή μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο το να τα πειθαρχήσετε αποτελεσματικά ενώ παράλληλα είστε δίκαιοι. Ωστόσο, είναι εντάξει αν ο βαθμός πειθαρχίας δεν είναι πάντα ίσος. Αν ένα παιδί χρειάζεται περισσότερη προσοχή ή πειθαρχία, μη νιώθετε ενοχές. Κάνετε απλώς το καλύτερο για τις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Καθώς όμως τα παιδιά μεγαλώνουν, μεγαλώνει και η ικανότητά τους να συγκρίνουν και να παρατηρούν τυχόν διαφορές στον τρόπο που τα αντιμετωπίζετε.

Επομένως, πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τη χαρακτηριστική φράση του παιδιού «Αυτό δεν είναι δίκαιο!»;

 

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποδεχτείτε το γεγονός ότι κάτι δεν είναι δίκαιο και στη συνέχεια να εξηγήσετε ότι υπάρχει λόγος που οι κανόνες είναι διαφορετικοί για το κάθε παιδί. Για παράδειγμα, αν το μικρό σας κλαψουρίζει επειδή δεν το αφήνετε να χρησιμοποιήσει το λάπτοπ σας, απλά εξηγήστε του ότι όταν μεγαλώσει θα μπορεί και εκείνο να το χρησιμοποιεί. Και αν δείτε ότι είναι έτοιμο να βάλει τα κλάματα ή να ξεσπάσει, αποσπάστε την προσοχή του με ένα παιχνίδι.
  • Αν το ένα παιδί χρειάζεται πειθαρχία πιο συχνά, φροντίστε να επικροτείτε τη σωστή του συμπεριφορά με κάθε ευκαιρία, ακόμη κι αν αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι βάζει το πιάτο του στο νεροχύτη αντί να το αφήνει στο τραπέζι.
  • Ποτέ μη συγκρίνετε τα αδέρφια μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως, «Η αδερφή σου πάντα ακολουθεί τους κανόνες, εσύ γιατί δεν μπορείς;». Μια τέτοια συμπεριφορά μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει, τόσο ανάμεσα στη δική σας σχέση με το παιδί όσο και στη σχέση των παιδιών μεταξύ τους.

Η προσέγγιση που ακολουθείτε πρέπει να ταιριάζει στο ταμπεραμέντο του κάθε παιδιού

 

  • Αν το ένα παιδί είναι πιο ζωηρό και δυσκολεύεται να ηρεμήσει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να αποφύγετε τις φωνές. Πείτε του απλώς με αυστηρό τόνο «Αν συνεχίσεις να συμπεριφέρεσαι έτσι, δεν θα δεις τηλεόραση το Σαββατοκύριακο» και αν συνεχίσει εφαρμόστε τις συνέπειες.
  • Αν το παιδί είναι ήρεμο ή ευαίσθητο, είναι εντάξει το να είστε πιο ελαστικοί μαζί του. Δοκιμάστε μια φράση όπως «Πρέπει να μιλήσουμε για τη συμπεριφορά σου. Καταλαβαίνεις ότι έχει συνέπειες;».

Η πειθαρχία έχει να κάνει με την ηλικία

 

Και η ηλικία επηρεάζει την προσέγγιση πειθαρχίας που θα ακολουθήσετε. Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται άμεσες συνέπειες, ενώ τα μεγαλύτερα καταλαβαίνουν ότι η λάθος συμπεριφορά τους το πρωί μπορεί να έχει συνέπειες αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να καταφέρετε να πειθαρχήσετε τα παιδιά σας, θα πρέπει να κατανοήσετε και να σεβαστείτε τις μοναδικές τους προσωπικότητες.