Η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας και μας γεμίζει στρες και ανασφάλεια. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε και να μειώσετε το στρες που νιώθετε. Σίγουρα, δεν λειτουργούν όλα σε όλους, αλλά πιθανότατα θα βρείτε αυτό που ταιριάζει σε εσάς.

*Εστιάστε στο τώρα

Αντί να σκέφτεστε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, εστιάστε στο τι σας συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή. Προσπαθήστε να σταματήσετε να ανησυχείτε για το μέλλον και να σκεφτείτε τι έχετε τώρα. Κάντε μια παύση, εισπνεύστε, δώστε προσοχή στην οικογένειά σας (ή ακόμη και στο κατοικίδιό σας) και επικεντρωθείτε στη βελτίωση του τώρα. Έτσι, όχι μόνο θα ενισχύσετε τη διάθεσή σας, αλλά θα είστε επίσης σε θέση να διαχειριστείτε καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση.

*Ξεκινήστε τη γυμναστική

 

Τα ψυχικά οφέλη της γυμναστικής σχετίζονται με την νευροχημεία. Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, ενώ παράλληλα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, χημικών στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως «φυσικά παυσίπονα» και ενισχυτικά της διάθεσης. Οι ενδορφίνες κρύβονται πίσω από τα αισθήματα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που συνοδεύουν την προπόνησή σας.

*Ρίξτε το στο διάβασμα

 

Θυμάστε πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που διαβάσατε κάτι; Όχι, δεν εννοούμε αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή ετικέτες τροφίμων, αλλά βιβλίο. Σε έναν κόσμο που οι οθόνες είναι κυρίαρχες, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς την ευχαρίστηση που μπορεί να βρει στις σελίδες ενός βιβλίου. Ό,τι και να σας απασχολεί -και πιθανότατα σας απασχολούν αρκετά- ένα βιβλίο αρκεί για να το βγάλετε από το μυαλό σας, έστω για λίγο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή το μυαλό αναγκάζεται να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει και κάπως έτσι αποσπάται η προσοχή του από τους υπόλοιπους προβληματισμούς που το βασανίζουν. Μάλιστα, σημασία δεν έχει το τι είδους βιβλίο θα επιλέξετε να διαβάσετε, αλλά το να απορροφηθείτε από αυτό. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ακόμη και 6 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα αρκούν για να αποβάλλουμε τα 2/3 του καθημερινού στρες που βιώνουμε.

*Ξεκουραστείτε

 

Ένας ποιοτικός ύπνος είναι το κλειδί για την αποβολή του στρες. Οι αϋπνίες από την άλλη οδηγούν σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Αν η υπερένταση σας κρατάει ξύπνιους, υιοθετήστε μια ρουτίνα που ευνοεί τον ύπνο, για παράδειγμα κάντε ένα χαλαρωτικό ντους, αποφύγετε τις οθόνες και διαβάστε ένα βιβλίο.

*Μην απομακρύνεστε από τα αγαπημένα σας άτομα

Ενώ είναι σημαντικό να μένετε σπίτι και να περιορίζετε τις εξόδους και τις συναντήσεις σας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνεστε στον εαυτό σας. Η τεχνολογία άλλωστε σας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Όταν αισθάνεστε στρες, ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείτε είναι να μιλήσετε με κάποια φίλη σας. Μάλιστα, αυτή η δύσκολη κατάσταση που βιώνετε μπορεί να σας φέρει ακόμη πιο κοντά. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας μαζί τους και σίγουρα θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.