Η πανδημία του κοροναϊού και η καραντίνα έχουν αλλάξει ριζικά τη ζωή μικρών και μεγάλων. Έτσι, το παιδί βρίσκεται πλέον συνέχεια μέσα στο σπίτι, ουσιαστικά αποκομμένο από τους συμμαθητές και τους φίλους του. Ειδικά αν δεν έχει αδερφάκια, το μικρό σας πρέπει να βρει τρόπους να παίζει μόνο του εν μέσω lockdown. Κι ενώ κάποια παιδάκια απολαμβάνουν να παίζουν μόνα τους, κάποια άλλα δυσκολεύονται.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν ως γονείς για να το ενθαρρύνετε το μοναχοπαίδι σας να παίζει μόνο του;

*Περάστε χρόνο μαζί, κάνοντας διαφορετικά πράγματα

 

Για να ενθαρρύνετε το παιδί να είναι ανεξάρτητο και να παίζει μόνο τους, πρέπει πρώτα εσείς να διαμορφώσετε τη συμπεριφορά αυτή. Διαβάστε λοιπόν το βιβλίο σας δίπλα στο παιδί ή αφήστε στο τραπέζι ένα βιβλίο με σχέδια για ζωγραφική ενώ εσείς μαγειρεύετε. Υπάρχει ένα μεγάλο όφελος στο να κάνετε παράλληλες δραστηριότητες με το παιδί σας, αφού το μικρό σας κοιτάζει τι κάνετε και μιμείται τη συμπεριφορά σας.

*Αρχίστε με μικρά βήματα

 

Προειδοποιήστε το παιδί ότι θα το αφήσετε για λίγα λεπτά (ας πούμε, για να βάλετε πλυντήριο), αλλά μην απομακρύνεστε πολύ και φροντίστε να επιστρέψετε όταν του έχετε πει ότι θα το κάνετε. Σταδιακά, η ανάγκη του παιδιού για την παρουσία σας θα μειωθεί.

*Συμπεριλάβετέ το στις ασχολίες σας

 

Αναγνωρίστε την ανάγκη του μικρού σας για προσοχή συμπεριλαμβάνοντάς το σε αυτό που κάνετε. Για παράδειγμα, ζητήστε του να σας βοηθήσει να σκουπίσετε τα πιάτα, να μαζέψετε τα ρούχα, να σκουπίσετε το μπαλκόνι ή να καθαρίσετε το τραπέζι. Το παιδί θα χαρεί μόλις ολοκληρώσετε τις δουλειές σας και στο τέλος θα έχει αποκομίσει ένα αίσθημα επιτυχίας.

*Ανανεώστε τα παιχνίδια του

 

Μαζέψτε μερικά παιχνίδια, τοποθετήστε τα σε μια κούτα και αφήστε τα σε ένα ντουλάπι για 1-2 εβδομάδες. Τα παιχνίδια μετά θα φαίνονται σαν καινούργια στο μικρό σας και θα του κεντρίσουν εκ νέου το ενδιαφέρον.