Μαμά πώς θα γίνουμε καλύτεροι;

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει αν η προσωπική ανάπτυξη «έρχεται» με την κοινωνικοποίηση ή με τις στιγμές μοναχικότητας..
27 Νοεμβρίου 2020 | 09:00

Πώς αισθάνονται οι άνθρωποι όταν περνούν χρόνο μόνοι τους και τι είναι διαφορετικό όταν βρίσκονται με την παρέα άλλων; Πότε γινόμαστε καλύτεροι; Τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan αποκαλύπτουν την περιπλοκότητα των ανθρώπινων εμπειριών σε αυτές τις σύνθετες κοινωνικές περιστάσεις.

Μαζί με τους άλλους.. εστιάζουμε στο τώρα

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychology, έδειξαν ότι όταν οι άνθρωποι «βλέπουν» τον εαυτό τους ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, τότε τείνουν να σκέφτονται περισσότερο το παρόν, εστιάζοντας λιγότερο στο παρελθόν ή στο μέλλον.

Επιπλέον, όταν έχουμε παρέα είναι πιθανότερο να εκδηλώσουμε άγχος ή θυμός, παρά μοναξιά, συγκριτικά με αυτό που συμβαίνει όταν περνάμε χρόνο μόνοι μας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια μοναδική προσέγγιση, εκείνη της ανάλυσης κειμένου (text), που δημιουργήθηκε από περισσότερους από 1.700 συμμετέχοντες, που κλήθηκαν να ολοκληρώσουν προτάσεις σχετικά με την εμπειρία της μοναχικότητας και την εμπειρία της κοινωνικής επαφής.

Μόνοι μας.. ατενίζουμε το μέλλον

Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική, μιας και χαρίζει την ευκαιρία της ελεύθερης ανθρώπινης έκφρασης, φέρνοντας στο φως τις πραγματικές αντιλήψεις και σκέψεις των ανθρώπων.

Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας αποτελεί ευκαιρία για τους περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν προηγούμενες εμπειρίες και μελλοντικά σχέδια, να χαλαρώσουν από το άγχος ή την πίεση των κοινωνικών συναναστροφών και να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες αναψυχής.

«Ο χρόνος που περνάμε με την συντροφιά άλλων ανθρώπων αλλά και μόνοι μας αντιπροσωπεύονται στο μυαλό των ανθρώπων ως ποιοτικά διαφορετικές εμπειρίες, καθεμία από τις οποίες συμβάλλει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εαυτού», επισημαίνει ο Δρ Liad Uziel από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη.

Μοναχικότητα και κοινωνικότητα δομούν το όλον

«Χρειάζεται κανείς έναν συνδυασμό εποικοδομητικής μοναχικής και κοινωνικής εμπειρίας, καθώς κάθε τύπος κοινωνικού περιβάλλοντος ισοδυναμεί με ιδιαίτερα μοναδικά και απαραίτητα πλεονεκτήματα για την προσωπική ευεξία του ατόμου» επισημαίνει.

Για όσους αντιμετωπίζουν αυτό το δεύτερο lockdown μόνοι, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτόν τον πολύτιμο χρόνο για μια εσωτερική αναζήτηση, παραμένοντας όμως «συνδεδεμένοι» με τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα από την ζωτική συμβολή της τεχνολογίας.

Πρόσφατα Άρθρα
Γονείς, επαγγελματίες, σύζυγοι, άνθρωποι: Μπορούμε να τα ισορροπήσουμε όλα; 28 Μαρτίου 2026, 14:00
Spring 2026 hair color trends: Τα χρώματα μαλλιών που θα είναι must 28 Μαρτίου 2026, 08:00
Denim nails: Η απροσδόκητη τάση στο μανικιούρ 28 Μαρτίου 2026, 08:00
Margot Robbie: Έκανε το απόλυτο καρέ 27 Μαρτίου 2026, 08:00
Τα nail trends που αξίζει να υιοθετήσετε τη φετινή άνοιξη 27 Μαρτίου 2026, 08:00
Ο αριθμός των παιδιών φαίνεται να επηρεάζει τη μακροζωία 26 Μαρτίου 2026, 19:00
Ξεχάστε το butter yellow – Αυτό είναι το it χρώμα της άνοιξης για τα νύχια 26 Μαρτίου 2026, 08:00
Τα haircut trends που εντοπίσαμε στις street style εμφανίσεις στη PFW 26 Μαρτίου 2026, 08:00
Σας αρέσουν τα κοντά μαλλιά; Αυτό είναι το ιδανικό κούρεμα για εσάς 25 Μαρτίου 2026, 08:00
Jelly Beauty trend: Η τάση στην ομορφιά που κάνει θραύση στα social media 25 Μαρτίου 2026, 08:00
Νέοι γονείς: Ενισχύστε τη σχέση σας με μια ρομαντική απόδραση 25 Μαρτίου 2026, 08:00
Baby Blue nails: Τα σχέδια που θα σας χαρίσουν το πιο ρομαντικό μανικιούρ 24 Μαρτίου 2026, 08:00
Japanese bob: Το απόλυτο haircut trend της άνοιξης 24 Μαρτίου 2026, 08:00
Γονείς-πρότυπα: Γίνε το παράδειγμα που χρειάζεται το παιδί σου 23 Μαρτίου 2026, 14:00
5 tips για να βρείτε το ιδανικό για εσάς χρώμα μαλλιών 23 Μαρτίου 2026, 08:00
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version