Τρένα και σιδηροδρομικές γραμμές, κτίρια και νταλίκες, ακόμη και ολόκληρες… ζούγκλες –μαζί με τους ελέφαντες τους. Τα παιχνίδια κατασκευών κυκλοφορούν πλέον σε τόσο μεγάλη ποικιλία, ώστε να καλύπτουν ό,τι θα μπορούσε να έχει ονειρευτεί ένα παιδικό μυαλό – και ξέρουμε πολύ καλά πόσο μεγάλη είναι αυτή η λίστα. Όμως τα παιχνίδια με τουβλάκια δεν διασκεδάζουν απλώς τα παιδιά: Ταυτόχρονα, ενισχύουν τη σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, ενώ τα βοηθούν να αναπτύξουν ένα πλήθος από πολύτιμες δεξιότητες.

Μέσα από το παιχνίδι με τουβλάκια, τα παιδιά μας μαθαίνουν…

Λεπτούς… τρόπους

Όχι, δεν γίνονται (απαραίτητα) πιο ευγενικά, όμως η λεπτή κινητικότητά τους αναπτύσσεται, χάρη στις κινήσεις που απαιτούνται για να τοποθετήσουν το ένα τουβλάκι πάνω στο άλλο. Στην πραγματικότητα, το ίδιο συμβαίνει και με την αδρή κινητικότητα, αφού το πιθανότερο είναι πως στη διάρκεια του παιχνιδιού θα χρειαστεί να μπουσουλήσουν, να περπατήσουν ή/και να τεντωθούν για να φτάσουν στην κορυφή της κατασκευής τους.

Και επειδή κάποια από τις κινήσεις που θα εξερευνήσουν είναι βέβαιο ότι θα κατευθύνει τα παιχνίδια στο στόμα τους, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ογκώδη τουβλάκια, όπως αυτά της σειράς LEGO DUPLO, που απευθύνονται σε παιδιά 1 ½ έως 5 ετών, και τα οποία αποτελούνται από ποιοτικά, μη τοξικά και αυστηρά ελεγμένα υλικά. Έτσι, ακόμη και αν θελήσουν να δοκιμάσουν τη… γεύση τους, εμείς θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Τα πρώτα τους… πειράματα

Μπορεί η επαφή τους με τη φυσική και τη χημεία να απέχει ακόμη πολύ, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για την επαφή τους με τα πειράματα. Κάθε φορά που ένα παιδί προσπαθεί να φτιάξει «τον πιο ψηλό πύργο» ή να ενώσει τα τουβλάκια του από τη λάθος πλευρά, ουσιαστικά δοκιμάζει κινήσεις και εξετάζει το αποτέλεσμά τους. Έτσι, όχι απλώς μαθαίνει, αλλά μαθαίνει ανεξάρτητα και δημιουργικά, ενώ βρίσκει μόνο του λύσεις σε «προβλήματα» που εμφανίζονται στο δρόμο του.

Τη δύναμη της φαντασίας τους

Παρατηρώντας τα μικρά μας να παίζουν, δεν μπορούμε να μην εντυπωσιαστούμε από τις αμέτρητες ιστορίες που γεννά το μυαλό τους. Παιχνίδια όπως τα LEGO DUPLO, χάρη στην πολυμορφικότητά τους, επιτρέπουν στο παιδί να παίζει με εντελώς διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, ενώ παράλληλα ενισχύουν συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως η αναγνώριση των χρωμάτων ή των αριθμών. Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες. Περισσότερες ακόμη και από τα σετ.

Τον… εαυτό τους

Όταν τα παιχνίδια κατασκευών συνδυάζονται με παιχνίδια ρόλων, τα οφέλη για τα παιδιά απογειώνονται. Είτε αντιγράφουν τη μαμά και το μπαμπά, είτε τον αγαπημένο τους ήρωα – το σετ με την Έλσα είναι βέβαιο ότι δεν θα τα αφήσει ασυγκίνητα – ή ακόμη και αν «μιμούνται» αυτά που φαντάζονται ότι κάνει ένας γιατρός ή ένας εξερευνητής, τα μικρά μας δεν μαθαίνουν μόνο τον κόσμο, αλλά και τον εαυτό τους. Εκείνη τη στιγμή, στην πραγματικότητα «δοκιμάζουν» νέες προσωπικότητες, αλλά και εξερευνούν τις δικές τους εμπειρίες, τα συναισθήματα και την ταυτότητά τους, ενώ αναπτύσσουν ενσυναίσθηση και τις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητές τους. Και ας είμαστε ειλικρινείς: Τίποτα δεν είναι τόσο αστείο, όσο το να βλέπουμε τα μικρά μας να παριστάνουν τους… επιστήμονες κρατώντας μια φιγούρα LEGO DUPLO.

Μάθετε περισσότερα εδώ.