Με την πανδημία του κοροναϊού να συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας, αμέτρητοι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι από ό,τι συνήθως. Κάπως έτσι, το δεύτερο lockdown στη χώρα μας σε συνδυασμό με την τηλεργασία, έχει «σπρώξει» πολλούς στη μαγειρική όχι μόνο για σκοπούς… επιβίωσης, αλλά και διασκέδασης. Η αλήθεια είναι ότι η μαγειρική μπορεί να βελτιώσει τις ημέρες σας στο σπίτι, ειδικά αν συμπεριλάβετε τα παιδιά στη διαδικασία.

Σίγουρα το να συμπεριλάβετε τα παιδιά στη διαδικασία του μαγειρέματος δεν είναι… απλή υπόθεση. Χρειάζεται υπομονή, ψυχραιμία και οπωσδήποτε λίγο έξτρα καθάρισμα από την πλευρά σας. Όλο και λίγη ζύμη θα κολλήσει στα μαλλιά τους, όλο και κάπου θα πέσει το αλεύρι, όλο και κάτι θα χυθεί εκεί που δεν έπρεπε, ειδικά όταν τα παιδιά είναι προσχολικής ηλικίας.

Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να μπείτε με τα παιδιά σας στην κουζίνα και να φτιάξετε μερικές απλές και εύκολες συνταγές. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα τα φέρετε σε μια πρώτη επαφή με τη συναρπαστική τέχνη της μαγειρικής αλλά θα δημιουργήσετε μαζί τους αναμνήσεις που θα τα συνοδεύουν σε όλη τη ζωή τους. Ακόμα και αν βλέπετε τη μαγειρική ως αγγαρεία, μαγειρεύοντας μαζί με τα παιδιά η προετοιμασία ενός πιάτου αποκτά άλλη διάσταση και σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση.

Γιατί αξίζει να μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά

 

*Η μαγειρική είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά

 

  • Τα βοηθάει να βελτιωθούν στο μέτρημα και στην ανάγνωση, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους και ενισχύει την ανάπτυξη των χειρωνακτικών δεξιοτήτων τους. Ανακατεύοντας τα υλικά και χρησιμοποιώντας τα διάφορα σκεύη, τα παιδιά θα εξασκήσουν την κινητικότητά τους.
  • Τους μαθαίνει την αξία της συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό. Μέσω της επικοινωνίας και της αλληλοβοήθειας κατά τη διάρκεια της μαγειρικής, τα παιδιά διδάσκονται πόσο σημαντικό είναι το ομαδικό πνεύμα.
  • Διεγείρει την περιέργεια και τη φαντασία τους. Για τα μικρά μας καθετί στην κουζίνα αποτελεί πρόκληση. Ακόμα και το ντουλάπι με τα μπαχαρικά είναι ένας καινούργιος κόσμος για αυτά.
  • Τα διδάσκει να είναι συγκεντρωμένα και προσεκτικά προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Πόσο αλεύρι χρειάζεται η συνταγή; Πόση ώρα πρέπει να ψηθεί η πίτσα; Τα παιδιά μαθαίνουν να δίνουν προσοχή στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.
  • Τονώνει την αυτοπεποίθησή τους και το αίσθημα επιτυχίας. Τα μικρά μας θα νιώσουν χρήσιμα και ικανοποιημένα μόλις δουν έτοιμο το πιάτο που ετοίμαζαν τόση ώρα.

*Είναι μια ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά

 

Η μαγειρική σάς δίνει την ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Κατά τη διάρκεια της μαγειρικής μπορείτε να ακούσετε μουσική, να συζητήσετε ή απλώς να χαλαρώσετε.

*Βελτιώνει τη διατροφή της οικογένειάς σας

 

Δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι πληθώρα ερευνών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν πιο συχνά, αντί να παραγγέλνουν φαγητό, έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή. Αυτές οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα έτοιμα γεύματα συνήθως περιέχουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και θερμίδων, συγκριτικά με τα σπιτικά γεύματα. Όταν επιλέγετε οι ίδιοι φρέσκα και ποιοτικά υλικά, έχετε τον πλήρη έλεγχο του τι συμβαίνει στο φαγητό σας. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συνολική υγεία σας. Αντί λοιπόν να παραγγείλετε πίτσα, φτιάξτε μόνοι σας!

*Κάνει καλό στην… τσέπη σας

 

Μακροπρόθεσμα, η προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα, αφού μια ομάδα βασικών συστατικών έρχεται συχνά σε χαμηλότερη τιμή από ένα μεμονωμένο πιάτο από εστιατόριο. Μπορείτε επίσης να μαγειρεύετε εξτρά μερίδες, ώστε να μη χρειάζεται καν να ασχοληθείτε με το τι θα φάτε την επόμενη ημέρα. Μετά από λίγες μόνο εβδομάδες με σπιτικό φαγητό, θα δείτε διαφορά στον τραπεζικό σας λογαριασμό.