Ο χρόνος και η γήρανση είναι προνόμιο και όχι εχθρός. Άλλωστε, στόχος μας δεν πρέπει να είναι το να δείξουμε 10 χρόνια νεότερες, αλλά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας στην εκάστοτε ηλικία. Οι ρυτίδες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της διαδικασίας της γήρανσης και είναι σημαντικό να συμφιλιωθούμε με αυτήν την ιδέα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει να παραμελούμε την περιποίηση της επιδερμίδας μας. Πότε όμως πρέπει να ξεκινήσει να μας απασχολεί η αντιγήρανση; Πρέπει να ξεκινήσουμε να φοράμε αντιγηραντική κρέμα ήδη από τη δεκαετία των 20 ή των 30;

Είναι νωρίς για αντιγηραντική;

Ορισμένες γυναίκες στη δεκαετία των 20-30 φορούν κρέμα όποτε το θυμηθούν και ορισμένες γεμίζουν το νεσεσέρ τους με ισχυρές αντιγηραντικές συνθέσεις, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τον χρόνο. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει ένα κοινό: το δέρμα ταλαιπωρείται και δεν λαμβάνει την περιποίηση που πραγματικά χρειάζεται.

Οι αντιγηραντικές συνθέσεις που απευθύνονται σε ώριμες, ξηρές επιδερμίδες με αυξημένες ανάγκες έχουν εμπλουτιστεί με ισχυρούς ενυδατικούς και θρεπτικούς παράγοντες που «βαραίνουν» τη νεανική -και πιθανότατα ακόμη λιπαρή- επιδερμίδα.

Από την άλλη, τα ενεργά συστατικά (π.χ. πεπτίδια, βιταμίνες κ.α.) που περιέχουν οι αντιγηραντικές στοχεύουν στην επιτάχυνση του ρυθμού της κυτταρικής ανανέωσης ή στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης που φθείνουν με την ηλικία. Όσο όμως το δέρμα είναι νεανικό, ο μεταβολισμός του είναι ακόμη ενεργός και άρα οι συνθέσεις αυτές δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, πέρα από ανεπιθύμητη λιπαρότητα.

Τι ισχύει για την περιοχή των ματιών;

 

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία πρέπει να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε κρέμα ματιών. Το πότε θα τη χρειαστείτε, έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο της επιδερμίδας σας, τα γονίδιά σας και το κλίμα στο οποίο ζείτε.

Αν έχετε ξηρή επιδερμίδα ή δέρμα το οποίο «σπάει» εύκολα, μπορείτε να εντάξετε μια απλή κρέμα ματιών στην καθημερινή σας περιποίηση από τη δεκαετία των 20, ώστε να κρατάτε την περιοχή ενυδατωμένη και να αποφύγετε τον σχηματισμό λεπτών γραμμών.

Διαφορετικά, καλό είναι να ξεκινήσετε την εφαρμογή κρέμας ματιών στη δεκαετία των 30, ώστε να καταπολεμήσετε τους μαύρους κύκλους, να μειώσετε το πρήξιμο και να προλάβετε την εμφάνιση ρυτίδων. Μέχρι και αυτή την ηλικία δεν χρειάζεστε βαριές αντιγηραντικές κρέμες αλλά ανάλαφρες συνθέσεις σε μορφή fluid ή gel με συστατικά που ενυδατώνουν σε βάθος.

Στη δεκαετία των 40, το ζητούμενο είναι να καταπολεμήσετε τις πρώτες ρυτίδες που κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ από τη δεκαετία των 50 και μετά η κρέμα ματιών καλείται να αντιμετωπίσει τις βαθιές ρυτίδες που είναι γνωστές ως «πόδι της χήνας» και τη χαλάρωση.

Το κορυφαίο αντιγηραντικό tip ανεξαρτήτως ηλικίας

 

Μπορεί στα 25 σας να είστε ακόμα πολύ νέα για να ξεκινήσετε την εφαρμογή αντιγηραντικής κρέμας, ποτέ όμως δεν είστε πολύ νέα για αντηλιακή κρέμα.

Η προστασία από τον ήλιο είναι ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας παραμένει όσο πιο υγιές και νεανικό γίνεται. Ο ήλιος είναι υπεύθυνος κατά τόσο μεγάλο ποσοστό για τα φανερά σημάδια γήρανσης που έχει δική του ειδική κατηγορία στη δερματολογία: τη φωτογήρανση.

Οι UV ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν γήρανση με δύο τρόπους:

-Διασπώντας το κολλαγόνο και προκαλώντας ανωμαλία στην ελαστίνη, με αποτέλεσμα λεπτότερο δέρμα και ρυτίδες

-Προκαλώντας ανομοιογενές δέρμα με δυσχρωμίες

Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό, όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη θάλασσα, αλλά κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, Η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού μπορεί να προλάβει τα σημάδια γήρανσης, αλλά και να βελτιώσει την υφή του δέρματος.

Προτιμήστε ανάλαφρες, μη λιπαρές ενυδατικές συνθέσεις που δεν φράζουν τους πόρους και είναι εμπλουτισμένες με αντιοξειδωτικά, τα οποία ξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες με τις οποίες μας επιβαρύνουν οι UV, οι ρύποι του περιβάλλοντος αλλά και το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών. Για τον χειμώνα επιλέξτε μια αντηλιακή με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 15 και για τον υπόλοιπο χρόνο μία με πάνω από 30.