Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί στην κρεβατοκάμαρά σας, στην μέση της νύχτας. Οι παιδικοί φόβοι αποτελούν έναν από αυτούς, η υπερένταση που τα κρατά ξύπνια ή ακόμα και το αίσθημα του άγχους.

Αν και αυτό μπορεί να συμβεί και συνήθως η αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά είναι το κατάλληλο καταφύγιο, είναι σημαντικό να μην μετατραπεί σε συνήθεια.

Πώς θα κοιμηθεί μόνο του το παιδί;

Ακόμα και αν το παιδί παραμένει επίμονο, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε το παιδί να ενταχθεί ομαλά στην ρουτίνα του ύπνου του και να κοιμηθεί μόνο του.

*Κύριο μέλημά σας η συναισθηματική του ασφάλεια

Η απουσία σας από το δωμάτιό του σε συνδυασμό με το φόβο του μπαμπούλα που καραδοκεί πίσω από την πόρτα, μπορεί να το κρατήσουν άγρυπνο όλο το βράδυ. Δείξτε του ότι παραμένει ασφαλές και δια της απουσίας σας μέσα από τα… παιχνίδια του.

Συζητήστε μαζί του για τους φόβους του και πείτε του: «το αγαπημένο σου αρκουδάκι ή το καλύτερο αυτοκινητάκι σου θα σε προστατέψει ανά πάσα στιγμή, δεν χρειάζεσαι την μαμά αφού το έχεις δίπλα σου».

*Η συνέπεια είναι σύμμαχός σας

Ενδεχομένως το παιδάκι σας να μην δεχθεί εξαρχής τις αλλαγές που προσπαθείτε να περάσετε. Από την άλλη μπορεί ενώ τα πηγαίνει καλά να «ξανακυλήσει» στην παλιά καλή συνήθεια. Εσείς πρέπει να μείνετε σταθεροί στα βήματα που ακολουθείτε και να τα αναπροσαρμόσετε στα αρχικά στάδια αν το κρίνεται απαραίτητο.

Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως «μείνε στο κρεβάτι σου» και μην λυγίσετε γιατί θα δείξετε στο παιδάκι σας ότι μάλλον θα πρέπει να επιμείνουν πιο πολύ για να πετύχουν τον σκοπό τους.

*Αποφύγετε τους αντιπερισπασμούς

Βγάλτε από το δωμάτιο του μικρού σας τηλεόραση και υπολογιστή, όπως και οποιαδήποτε άλλη οθόνη, για να ξεκαθαρίσετε ότι ο χώρος προορίζεται για ξεκούραση και ύπνο. Παράλληλα το φως από τις οθόνες κρατά το παιδί άγρυπνο καθώς η προσοχή του αποσπάται, βρίσκεται σε εγρήγορση και δεν χαλαρώνει.