Από την Ξεφτέρη Μαρία, Ειδική Παιδίατρο

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού μας φέρνει ενώπιον πολλαπλών προκλήσεων, αλλά συγκεκριμένα για τους παιδιάτρους και τους γονείς υπάρχει μια επιπλέον πρόκληση: να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί η κατακόρυφη πτώση των εμβολιασμών που καταγράφηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη.

Πράγματι, ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει καθορίσει ο παιδίατρος, αλλά και βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας. Οι γονείς, είτε επειδή η προσοχή τους απορροφήθηκε πλήρως από το πώς να προστατέψουν τα παιδιά τους από τον κορωνοϊό, είτε από φόβο για την επίσκεψη στο ιατρείο, ανέβαλλαν τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς. Μάλιστα, ως αποτέλεσμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προχωρήσει τότε σε εκκλήσεις προς τους γονείς να αναπληρώσουν άμεσα όλους τους εμβολιασμούς που αναβλήθηκαν.

Σε ανάλογες συστάσεις προχώρησε και τώρα που διανύουμε το δεύτερο κύμα και μάλιστα ισχυρότερο κύμα της πανδημίας, το υπουργείο Υγείας. Είναι πραγματικά κρίσιμης σημασίας και ακόμα περισσότερο εν μέσω των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν, να μην δημιουργηθεί ένα εμβολιαστικό κενό στον πληθυσμό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδημικές εξάρσεις νόσων, οι οποίες προλαμβάνονται αποτελεσματικά μέσω του εμβολιασμού.

Ειδικά οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι, ενώ οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ήδη έχουμε στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Ένα από τα νοσήματα αυτά είναι και η Μηνιγγίτιδα Β. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία προσβάλλει κυρίως βρέφη, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.  Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία -με διαφορά είναι η εμφάνιση του χαρακτηριστικού αιμορραγικού εξανθήματος- και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

H αποτελεσματικός και ο ασφαλής τρόπος για την πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Η πανδημία από τον νέο κορονοϊό, με εκατομμύρια κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων παγκοσμίως, μας απέδειξε περίτρανα και με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την αξία των εμβολίων. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης έξαρσης του ιού και των περιοριστικών μέτρων, παρόλο που υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους με 2 τρόπους: με τη σωστή τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής αλλά και να μην αναβάλλουν τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς και την επίσκεψη στον παιδίατρό τους.