Καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να το βάζετε να κοιμάται ανάσκελα, είναι μάλλον απρόσμενο το γεγονός ότι πολλές φορές ακούτε για τη σημασία του να περνάει το μωρό σας λίγο χρόνο μπρούμυτα.

Αν και φαίνεται ότι αυτές οι συστάσεις έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: το μωρό είναι σημαντικό να περνάει χρόνο μπρούμυτα όταν είναι ξύπνιο. Επομένως, αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τον κανόνα ότι πρέπει να κοιμάται ανάσκελα για λόγους ασφάλειας.

Γιατί είναι σημαντικό το μωρό να περνάει χρόνο μπρούμυτα

 

Ένας λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό το μωρό να περνάει χρόνο μπρούμυτα είναι συνήθως προφανής στους γονείς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά μωρά αναπτύσσουν ένα επίπεδο κεφάλι από τον ύπνο ανάσκελα. Αν και συχνά προσωρινή, αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται πλαγιοκεφαλία, μπορεί συχνά να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με το να περνάει περισσότερο χρόνο το μωρό μπρούμυτα. Φυσικά, ο παιδίατρος είναι ο πλέον ειδικός να σας συμβουλεύσει σχετικά.

Επίσης, όταν τα μωρά δεν περνούν αρκετό χρόνο στηριζόμενα στην κοιλίτσα τους, μπορεί φτάσουν καθυστερημένα σε ορισμένα ορόσημα, για παράδειγμα να αργήσουν να κάτσουν ή να μπουσουλήσουν. Ευτυχώς, από τη στιγμή που είναι νήπιο, όλες αυτές οι καθυστερήσεις φαίνεται να εξαφανίζονται ανεξάρτητα από το πώς κοιμάται, οπότε δεν μιλάμε για μια πραγματική καθυστέρηση στην ανάπτυξή του. Ωστόσο, εάν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες να προκύψει μια τέτοια καθυστέρηση, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάζετε το μωρό μπρούμυτα για λίγο.

Η στάση αυτή βοηθάει το μωρό να αναπτύξει τον έλεγχο του πάνω μέρους του σώματος και του κεφαλιού και να ενδυναμώσει τους μυς στα χέρια και τον λαιμό. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για το επόμενο στάδιο της κινητικής ανάπτυξης του μωρού, που είναι το να γυρίσει ανάποδα και να αρχίσει να μπουσουλάει.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει ότι η στάση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ανάπτυξης πλαγιοκεφαλίας και επίσης να ενισχύσει την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού.

Συνήθως μπορείτε να ξεκινήσετε την μπρούμυτη στάση όταν το μωρό είναι περίπου δύο μηνών και μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του. Πριν από αυτό, αν και είναι εντάξει να βάζετε το μωρό σας να στηρίζετε στην κοιλιά του ενώ είναι ξύπνιο και υπό επίβλεψη, εάν δεν σηκώνει και δεν κινεί πολύ το κεφάλι του, τότε πραγματικά δεν έχει φτάσει η ώρα για αυτή τη στάση.

Εάν το μωρό σας δεν απολαμβάνει τον χρόνο μπρούμυτα, μπορείτε να περιμένετε μερικές εβδομάδες μέχρι να δοκιμάσετε ξανά.

Πώς θα κάνετε πιο διασκεδαστική την ώρα που περνάει το μωρό μπρούμυτα

 

  • Ξεκινήστε με λίγα λεπτά σε αυτή τη στάση, π.χ. μόλις τρία λεπτά την ημέρα.
  • Ξαπλώστε στηριζόμενοι στην πλάτη σας και αφήστε το μωρό σας πάνω στην κοιλιά και το στήθος σας.
  • Τοποθετήστε το μωρό σε ένα χαλάκι δραστηριοτήτων με παιχνίδια.
  • Στηρίξτε το στήθος του με ένα μαξιλαράκι ή μια προσεκτικά τυλιγμένη πετσέτα ή κουβέρτα. Προσέξτε να βεβαιωθείτε πως ό, τι τοποθετείτε κάτω από το μωρό σας δεν εμποδίζει την ικανότητά του να αναπνέει.
  • Δοκιμάστε να κάνετε λίγο βρεφικό μασάζ στην πλατούλα του, ώστε να το χαλαρώσετε.
  • Φροντίστε τα μάτια σας να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια του μωρού σας και δοκιμάστε να του τραγουδήσετε.

*Μην αφήνετε το μωρό μπρούμυτα χωρίς να το επιτηρείτε ή όταν έχει γεμάτο στομαχάκι.