Πάνω από το 1/3 των παιδιών που μολύνονται με τον νέο κοροναϊό είναι ασυμπτωματικά, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, γεγονός που μαρτυρεί ότι το ποσοστό των μικρών παιδιών που διαγιγνώσκεται με τον ιό αποτελεί «σταγόνα» στον… ωκεανό των μολυσμένων μικρών με SARS-CoV-2.

Η νόσος κυκλοφορεί πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε

 

 «Η ανησυχία σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία είναι ότι κυκλοφορεί πολύ περισσότερη COVID-19 στην κοινότητα από ό,τι νομίζουμε» ανέφερε ο Φίνλεϊ ΜακΑλιστερ, καθηγητής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου (CMAJ).

Στο πλαίσιο της μελέτης ο καθηγητής ΜακΑλιστερ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν αποτελέσματα σχετικά με 2.643 παιδιά που είχαν εξεταστεί για πιθανή μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό κατά το πρώτο πανδημικό κύμα – από τον περασμένο Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο.

Ποσοστό 35,9% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά

 

Από το σύνολο των παιδιών 1.987 έλαβαν θετική διάγνωση και 476 αρνητική διάγνωση. Από τα παιδιά που διαγνώσθηκαν με τον ιό 714 – ποσοστό 35,9% – ήταν ασυμπτωματικά. Εξαιτίας αυτής της ασυμπτωματικής «φύσης» της COVID-19 στο ένα τρίτο των παιδιών, ο καθηγητής ΜακΑλιστερ σχολίασε ότι είναι σωστές οι αποφάσεις για κλείσιμο των σχολείων. «Εξ όσων γνωρίζουμε, τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τη νόσο COVID-19 σε σύγκριση με τους ενηλίκους, ωστόσο ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός. Οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού είναι πιθανώς λιγότερο μεταδοτικοί σε σύγκριση με ένα άτομο που κάθεται δίπλα μας και φτερνίζεται επάνω μας, αλλά δεν είμαστε και σίγουροι».

Τα κύρια «παιδικά» κορωνο-συμπτώματα

 

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης πως παρότι ο βήχας, η καταρροή και ο πονόλαιμος αποτελούσαν τα τρία πιο κοινά συμπτώματα σε παιδιά με COVID-19 – με τα ποσοστά εμφάνισής τους να είναι 25%, 19% και 16% αντιστοίχως – στην πραγματικότητα ήταν ελαφρώς πιο κοινά στα παιδιά με αρνητική διάγνωση για COVID-19 (γεγονός που σημαίνει ότι πολλά παιδιά έπασχαν από άλλου τύπου λοίμωξη). Ετσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπτώματα αυτά δεν είναι προγνωστικά ενός θετικού τεστ. «Τα παιδιά κινδυνεύουν να μολυνθούν από πολλούς διαφορετικούς ιούς, οπότε τα συμπτώματα που συγκεκριμένα παραπέμπουν σε COVID-19 είναι κατά κύριο λόγο η απώλεια γεύσης και όσφρησης, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός, η ναυτία και οι έμετοι και όχι η καταρροή, ο βήχας και ο πονόλαιμος» σημείωσε ο καθηγητής ΜακΑλιστερ.

Πονόλαιμος και καταρροή δεν αποτελούν αξιόπιστα συμπτώματα ούτε στους ενηλίκους

 

Προσέθεσε ότι η ομάδα του αναμένεται να δημοσιεύσει σύντομα νέα μελέτη η οποία δείχνει πως ο πονόλαιμος και η καταρροή δεν αποτελούν αξιόπιστα συμπτώματα της COVID-19 ούτε στους ενηλίκους, παρότι η πλειονότητα των ενηλίκων (84%) είναι συμπτωματικοί. «Ο πονόλαιμος και η καταρροή μαρτυρούν ότι υπάρχει κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η ανοσμία και η αγευσία αποτελούν τα κύρια συμπτώματα που δείχνουν ότι κάποιος πάσχει από COVID-19 παρά από μια άλλη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού» σχολίασε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι η ναυτία και οι έμετοι δεν είναι τόσο συχνοί στους ενηλίκους με COVID-19 όσο στα παιδιά.

Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας

 

Ο δρ ΜακΑλιστερ κατέληξε τονίζοντας ότι οιοσδήποτε εμφανίζει οποιοδήποτε σύμπτωμα πρέπει να μένει στο σπίτι και να υποβάλλεται σε τεστ. Ακόμη όμως και τα άτομα που αισθάνονται καλά στην υγεία τους πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας – χρήση μάσκας, συχνό πλύσιμο των χεριών, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συγχρωτισμού κυρίως σε κλειστούς χώρους. «Ορισμένα άτομα παρότι είναι μολυσμένα με τον νέο κορωνοϊό αισθάνονται καλά και δεν συνειδητοποιούν ότι φέρουν τον ιό. Ετσι συναντιούνται με φίλους και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν. Θεωρώ ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».