Από τα κλάματα στη μέση της νύχτας στους πρώτους μήνες της ζωής του, μέχρι τους εφιάλτες που το στέλνουν τρέχοντας στο κρεβάτι σας κατά τη νηπιακή του ηλικία, είναι γεγονός ότι – όπως και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια της ανατροφής του – ο παιδικός ύπνος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Θα είμαστε ειλικρινείς: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που θα σας εξασφαλίσουν ότι ο ύπνος του θα είναι γαλήνιος – και σίγουρα ούτε ότι θα κρατήσει όσο και η νύχτα. Όμως με τις κατάλληλες κινήσεις και με τον όρο ότι θα επιλέξετε την κατάλληλη κούνια, είναι βέβαιο ότι τόσο εκείνο, όσο και εσείς θα κοιμάστε πιο ήσυχοι.

Σύμφωνα με την παιδίατρο και μητέρα δύο παιδιών, Δρ. Αλάνα Λεβίν, το άλφα και το ωμέγα του παιδικού ύπνου, αλλά και της παιδικής ευτυχίας εν γένει, είναι η αίσθηση ασφάλειας και εγγύτητας προς τους γονείς. Όπως εξηγεί, «η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος γεμάτου αγάπη, τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού, αποτελεί το θεμέλιο, από τη βάση του οποίου το παιδί επιτυγχάνει τα ορόσημα της ανάπτυξής του – συμπεριλαμβανομένου και του καλού ύπνου».

Πώς, όμως, επιτυγχάνουμε τη δημιουργία ενός τέτοιου περιβάλλοντος;

Ξεφορτωνόμαστε τις χαριτωμένες παγίδες

Είναι ήδη γνωστό, αλλά θα το επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά: Για την απόλυτη ασφάλεια στον ύπνο του νεογέννητου, η κούνια του θα πρέπει να περιέχει μόνο το στρώμα, ένα σεντόνι που να εφαρμόζει τέλεια σε αυτό και το… βρέφος. Παιχνίδια και μαξιλάρια μπορούν να μεταμορφωθούν εύκολα από χαριτωμένες προσθήκες σε επικίνδυνες «παγίδες» στη διάρκεια του ύπνου του. Το ίδιο ισχύει και για τα μομπίλ, που θα πρέπει να είναι κρεμασμένα ψηλά, ώστε να μην μπορεί να τα φτάσει.

Ερχόμαστε κοντά – αλλά όχι υπερβολικά κοντά

Οι ειδικοί, της Δρ. Λεβίν συμπεριλαμβανομένης, συστήνουν τα μωρά να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Όχι, όμως, και στο ίδιο κρεβάτι, αφού αυτό ανοίγει το δρόμο για μια σειρά από ατυχήματα. Πώς θα χωρέσει και η κούνια του στην κρεβατοκάμαρά σας; Στην αγορά, μπορείτε να ανακαλύψετε μοντέλα… μικροσκοπικών διαστάσεων. Και επειδή ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται νέα κούνια κάθε φορά που το παιδί τους μεγαλώνει – είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα δεν θα χωρά στο βρεφικό του κρεβατάκι – επεκτεινόμενα μοντέλα, όπως η Stokke Sleepi Mini για παιδιά 0 έως 6 μηνών, με πλάτος μόλις 67 εκατοστών, είναι ικανά να χωρέσουν σε οποιονδήποτε χώρο, αλλά και να αναπτυχθούν μαζί με το παιδί, καλύπτοντας τις ανάγκες του καθώς μεγαλώνει.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση ενός επιπλέον κιτ επέκτασης, το Stokke Sleepi Mini μεταμορφώνεται σε… Stokke Sleepi Bed, κατάλληλο για παιδιά έως και τριών ετών.

Ζητήματα… υψομέτρου

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της κούνιας του που είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να ρυθμιστεί, είναι το ύψος στο οποίο «στέκεται» το στρωματάκι του. Τις πρώτες ημέρες της ζωής του, καλό είναι να βρίσκεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, ώστε να το πιάνετε με ευκολία. Δεν είναι λίγοι οι νέοι γονείς που φοβούνται να σηκώσουν τα μικροσκοπικά νεογέννητα. Αργότερα, όταν θα μπορεί να γυρίσει πλευρό μόνο του, είναι σημαντικό να το κατεβάσετε λίγο, για την ασφάλειά του. Θα πρέπει να τοποθετηθεί ακόμη πιο χαμηλά, όταν πια καταφέρει να σηκωθεί όρθιο από μόνο του. Για αυτό και οι πιο εργονομικές κούνιες, όπως η Stokke Sleepi Mini, έχουν πολλαπλά (συγκεκριμένα, τέσσερα) επίπεδα ύψους για το βρεφικό στρωματάκι.

Φιλικό περιβάλλον

Το περιβάλλον στο οποίο κοιμάται, η ρουτίνα που ακολουθείτε πριν το βάλετε για ύπνο, αλλά και η ίδια η κούνια του, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου του. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Stokke Sleepi Mini, το ίδιο το οβάλ σχήμα «φωλιάς», αυξάνει την αίσθηση άνεσης και ασφάλειας του μωρού. Ταυτόχρονα, οι περιστρεφόμενοι τροχοί σάς επιτρέπουν να το νανουρίσετε κουνώντας το απαλά και στη συνέχεια κλειδώνουν κρατώντας το σταθερό στη διάρκεια της νύχτας. Τα ίδια ροδάκια θα σας επιτρέψουν να μεταφέρετε την κούνια στο παιδικό δωμάτιο, όταν θα έρθει η ώρα.

Βάζουμε… πλάτη

Για την ακρίβεια, βάζουμε το μικρούλι μας να ξαπλώσει με την πλάτη του επάνω στο στρώμα. Ναι, ακόμη και αν εμφανίζει συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ναι, ακόμη και αν φτύνει σαλάκια. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι μέχρι να είναι σε θέση να γυρίσει μόνο του – και να επιλέξει ελεύθερα, πλέον, τη στάση ύπνου που του ταιριάζει – θα πρέπει να το ξαπλώνουμε ανάσκελα.

Και για να κοιμηθεί σαν πουλάκι, πρέπει να βεβαιωθούμε πως το στρώμα του θα έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Για παράδειγμα, το στρώμα Stokke Sleepi είναι κατασκευασμένο από υποαλλεργικό αφρό PU, που χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα στην πίεση, ενώ διαθέτει αυλακώσεις στο κάτω μέρος για να μεγιστοποιεί τη ροή του αέρα. Σε συνδυασμό με τη διάτρητη βάση του κρεβατιού, εξασφαλίζει στα μικρά μας έναν άνετο, ξεκούραστο ύπνο.

Η μεγάλη μετάβαση

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα να μεταφερθεί από την κούνια του σε κανονικό κρεβατάκι; Θα μας το δείξει από μόνο του, μέσα από την εξέλιξή του στον πιο τρυφερό… ορειβάτη. Δηλαδή, μέσα από τις «επικίνδυνες αποστολές» στις οποίες θα εμπλακεί, προσπαθώντας να σκαρφαλώσει έξω από την κούνια του. Αντί να αγοράσουμε ένα ολοκαίνουργιο κρεβάτι, μπορούμε απλώς να αφαιρέσουμε τους τροχούς και τη μία πλευρά του Stokke Sleepi Bed, προκειμένου να μπαίνει και να βγαίνει από το κρεβατάκι μόνο του και κυρίως με ασφάλεια. Και όταν ψηλώσει λιγάκι ακόμη, ένα ακόμη κιτ επέκτασης θα το μεταμορφώσει στο Stokke Sleepi Junior, που θα το συνοδεύσει περίπου μέχρι την ηλικία των 10 ετών – και το οποίο μπορεί αν θέλουμε να μετατραπεί σε έναν πρακτικό μίνι καναπέ, που είναι βέβαιο πως θα ταιριάξει γάντι σε κάθε παιδικό δωμάτιο, χάρη στο minimal σκανδιναβικό design του.

Το… βάζουμε στη θέση του

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική εικόνα από ένα νήπιο που προσπαθεί με… δόλια μέσα να «χωθεί» στο κρεβάτι των γονιών του. Το πιθανότερο είναι πως έτσι ακριβώς θα λειτουργήσει και το δικό σας παιδί, όταν αντιληφθεί ότι έχει τη δυνατότητα να βγει μόνο του από το κρεβατάκι του. Για να μη γίνουν κανόνας αυτές οι νυχτερινές διαδρομές, είναι απαραίτητο να παραμείνετε ήρεμοι αλλά και σταθεροί στην άρνησή σας και να το μεταφέρετε μαλακά πίσω στο κρεβατάκι του. Μπορεί να πάρει αρκετές μέρες, όμως η επιτυχία είναι εγγυημένη. Ειδικά αν η καλή του συμπεριφορά συνοδεύεται από τα «μπράβο» σας!

Μια κούνια που μεγαλώνει μαζί του

Το οβάλ μικροσκοπικό κρεβατάκι των πρώτων ημερών της ζωής του, είναι ικανό να το συνοδεύει μέχρι την… ώριμη ηλικία των 10 ετών, διατηρώντας την ίδια θαλπωρή και τις ίδιες κυρτές άκρες που δεν κρύβουν αιχμηρές «εκπλήξεις». Η ανθεκτική και ευέλικτη κατασκευή του, από μασίφ ξύλο οξιάς με πιστοποίηση FSC, θα το συνοδεύσει χωρίς φθορές μέχρι τη στιγμή που θα είναι έτοιμο να μεταφερθεί σε ένα κρεβάτι… ενήλικου μεγέθους – άλλωστε, η εγγύησή του έχει διάρκεια επτά ετών. Και είναι βέβαιο ότι σε αυτό το διάστημα το διαχρονικό σκανδιναβικό design, χαρακτηριστικό της Stokke, θα παραμένει εξίσου κομψό, όπως συμβαίνει και από τη σχεδίασή του το 1999 μέχρι σήμερα.