Έγκριση από τον Οργανισμό Ρυθμιστικών Υπηρεσιών Φαρμάκων και Υγείας (MHRA) πήρε το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη μαζικών εμβολιασμών.

Αξιωματούχοι κάνουν λόγο ακόμα και για έναρξη των εμβολιασμών εντός της επόμενης βδομάδας.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας είπε: «Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί σήμερα τη σύσταση του ανεξάρτητου Ρυθμιστικού Οργανισμού Φαρμάκων και Υγείας (MHRA) για έγκριση του εμβολίου Pfizer / BioNTech Covid-19 για χρήση. Αυτό ακολουθεί μήνες σκληρών κλινικών δοκιμών και διεξοδική ανάλυση των δεδομένων από ειδικούς του MHRA που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας».

Παρά το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, οι πολίτες δεν θα πρέπει να καθησυχάζονται και να συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις και να φορούν μάσκες ενώ δεν θα σταματήσουν τα τεστ στον πληθυσμό.

H Pfizer είχε μόλις χτες ζητήσει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό τους κατά του κοροναϊού, του οποίου η αποτελεσματικότητα φτάνει το 95%.

 

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση διέρρευσε την πληροφορία ότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας πρόκειται να δώσουν την έγκρισή τους για το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech SE και Pfizer Inc εντός των επόμενων ημερών.

Οι Financial Times, έγραφαν χτες πως οι πρώτοι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στις 7 Δεκεμβρίου, με τα βρετανικά νοσοκομεία να ειδοποιούνται σχετικά, καθώς οι υγειονομικοί θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του προϊόντος με δύο δόσεις.

 

Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας έκανε γνωστή την απόφαση μέσω της ιστοσελίδας του.
Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποιήσεων (JCVI) θα δημοσιεύσει σύντομα την τελική της συμβουλή για τις ομάδες προτεραιότητας για τη λήψη του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των ενοίκων των γηροκομείων, του ιατρικού προσωπικού, και των ηλικιωμένων.

Το NHS έχει δεκαετίες εμπειρίας στην παροχή προγραμμάτων εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας και θα αρχίσει να εφαρμόζει τις εκτεταμένες προετοιμασίες του σε δράση για να παρέχει φροντίδα και υποστήριξη σε όλους όσους θα χρειαστεί να εμβολιαστούν.

«Για να βοηθήσουμε στην επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού, είναι ζωτικής σημασίας όλοι να συνεχίσουν να διαδραματίζουν το ρόλο τους και να τηρούν τους απαραίτητους περιορισμούς στην περιοχή τους, ώστε να μπορούμε να καταστείλουμε περαιτέρω τον ιό και να επιτρέψουμε στο NHS να κάνει τη δουλειά του χωρίς να δέχεται πιέσεις» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Στο 95% η αποτελεσματικότητα

 

Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά της covid-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι αποτελεσματικό κατά 94% στους ηλικιωμένους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν βαριά από κοροναϊό.

Κατά τις δοκιμές δεν υπήρξαν «σοβαρές» ανησυχίες για την ασφάλεια, ανέφεραν οι εταιρείες, ενώ οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες «έφευγαν» λίγο μετά τον εμβολιασμό. Μελετώντας τις παρενέργειες των εθελοντών έπειτα από διάστημα περίπου δύο μηνών έπειτα από την χορήγηση και της δεύτερης δόσης, η πιο συχνή σημαντική παρενέργεια αναδείχθηκε η κόπωση, επηρεάζοντας το 3,8% των εθελοντών.