Ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε χιλιάδες ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους του ιδιωτικού συστήματος υγείας Geisinger αποκάλυψε ότι οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από όλους τους άλλους ασθενείς να νοσηλευθούν εξαιτίας της COVID-19.

Η μελέτη

Ερευνητές της Geisinger εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 12.971 ατόμων που υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό στο πλαίσιο του ιδιωτικού συστήματος υγείας και περίθαλψης της εταιρείας μεταξύ του περασμένου Μαρτίου και του περασμένου Μαΐου. Από το σύνολο των ατόμων, 1.604 έλαβαν θετική διάγνωση για COVID-19 και 354 χρειάστηκαν νοσηλεία. Η ερευνητική ομάδα προχώρησε σε περαιτέρω ανάλυση των φακέλων για πιθανή σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων υποκείμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών, αναπνευστικών και μεταβολικών παθήσεων, με τον κίνδυνο νοσηλείας για COVID-19.

Υψηλός κίνδυνος για τους νεφροπαθείς

Οπως ανακάλυψαν οι ερευνητές και αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση PLoS ONE, η χρόνια νεφροπάθεια φάνηκε να συνδέεται περισσότερο από όλα τα υποκείμενα νοσήματα με νοσηλεία για COVID-19. Μάλιστα οι ασθενείς με νεφροπάθεια τελικού σταδίου είχαν 11 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο σε σύγκριση με άλλους ασθενείς που δεν έπασχαν από νεφρική νόσο.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει πολλές και διαφορετικές νόσους που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας η οποία σχετίζεται με την COVID-19, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση και η χρόνια νεφροπάθεια. Το πιο σημαντικό που προκύπτει από τα ευρήματά μας είναι το μέγεθος του κινδύνου για νοσηλεία που αφορούσε συγκεκριμένα τη νεφροπάθεια» ανέφερε ο Αλεξ Τσανγκ, νεφρολόγος στη Geisinger και εκ των διευθυντών του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Υγεία των Νεφρών Geisinger και προσέθεσε ότι «τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη πρόληψης της σοβαρής COVID-19 σε ασθενείς με νεφροπάθεια και άλλες νόσους υψηλού κινδύνου».

Υποκείμενα νοσήματα και επιπλοκές

Το πώς ακριβώς τα υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών εξαιτίας της COVID-19 δεν έχει καταστεί πλήρως κατανοητό ως σήμερα. Η νέα μελέτη μαρτυρεί ότι η υπερφλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό που εμφανίζεται σε κάποιους ασθενείς μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω όργανα τα οποία είναι ήδη αποδυναμωμένα λόγω μιας χρόνιας νόσου. Είναι επίσης πιθανό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι βλάβες που προκαλεί ο ιός στα όργανα να αποτελούν ένα επιπλέον «μεγάλο χτύπημα» για κάποια εξ αυτών που ήδη ασθενούν. «Με βάση αυτήν την υπόθεση, οι νεφροί και η καρδιά είναι οι ιστοί με την υψηλότερη έκφραση του υποδοχέα ACE2 στον οποίο προσδένεται ο ιός SARS-CoV-2 στα ανθρώπινα κύτταρα» σημειώνεται στη μελέτη.