Τα παιδιά δεν χρειάζεται να πληρώνουν λογαριασμούς, να μαγειρεύουν πολλές και σύνθετες υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Αλλά – όπως και οι ενήλικες – έχουν το μερίδιό τους στις καθημερινές απαιτήσεις αλλά για εκείνα που δεν πάνε και τόσο καλά.

Είναι φυσικό να έχουν ανησυχίες;

Εάν συσσωρευτούν απογοητεύσεις και το αίσθημα της ευερεθιστότητας, τα παιδιά μπορεί να αγχωθούν ή και να ανησυχήσουν, ακριβώς όπως συμβαίνει με τους ενήλικες. Είναι φυσικό για όλα τα παιδιά να ανησυχούν κατά καιρούς, και λόγω των διαφορών προσωπικότητας και ιδιοσυγκρασίας, μερικά μπορεί να ανησυχούν περισσότερο από άλλα.

Ευτυχώς, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος και να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα αν όχι με ευκολία, τουλάχιστον με ψυχραιμία και κριτική σκέψη. Τα παιδιά που μπορούν να το κάνουν αυτό αναπτύσσουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας που θα τα βοηθήσει να τα καταφέρει παρά τις προκλήσεις της ζωής.

Ποιες ανησυχίες έχουν τα παιδιά;

Οι λόγοι πίσω από τις ανησυχίες των παιδιών σχετίζονται με την ηλικία και το στάδιο που βρίσκονται.

Τα παιδιά και όλα όσα πλησιάζουν την εφηβεία, συνήθως ανησυχούν για καθημερινά πράγματα, όπως οι βαθμοί, τα τεστ, η προσαρμογή σε νέες παρέες φίλων. Μπορεί να αισθάνονται άγχος για κοινωνικά προβλήματα, όπως κλίκες, πίεση από συνομήλικους ή ακόμα και το ενδεχόμενο εκφοβισμού ή εξαίρεσης.

Επειδή αρχίζουν να αισθάνονται περισσότερο μέρος του ευρύτερου κόσμου γύρω τους, τα παιδιά που προσεγγίζουν την εφηβεία μπορεί επίσης να ανησυχούν για παγκόσμια γεγονότα ή θέματα που ακούνε στις ειδήσεις, όπως είναι η πανδημία του κοροναϊού.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί;

Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίζει λιγότερες ανησυχίες, περιλαμβάνουν:

  • Βρείτε, μέσω της ήρεμης συζήτησης, τι είναι αυτό που πραγματικά το απασχολεί.
  • Δείξτε του ότι το νοιάζεστε και ότι το καταλαβαίνετε.
  • Βοηθήστε το παιδί να βρει λύση στο εκάστοτε ζήτημα.
  • Εξοικειώστε το παιδί με την έννοια της προοπτικής και την σημαντικότητα της αισιοδοξίας.