Όσο ακριβό ή αποτελεσματικό και αν είναι το καλλυντικό που χρησιμοποιείτε, όσα στάδια κι αν έχει η καθημερινή ρουτίνα περιποίησής σας, δεν πρόκειται ποτέ να δείτε ουσιαστική βελτίωση στην επιδερμίδα σας αν δεν την γνωρίζετε καλά. Βασική προϋπόθεση λοιπόν είναι να ξέρετε ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας σας.

Πώς θα καταλάβετε τι τύπο επιδερμίδας έχετε

 

Κανονικό δέρμα

 

Οι πόροι σας είναι μεσαίου μεγέθους. Δεν έχετε εμφανή μαύρα στίγματα ή σπυράκια. Το δέρμα είναι λαμπερό και απαλό και ανέχεται τις ακραίες θερμοκρασίες. Το μέικ απ μένει σταθερό για ώρες, χωρίς να «λιώνει» ή να ξεφλουδίζει.

Ευαίσθητο δέρμα

 

Αν όταν αγγίζετε τα μάγουλά σας, τα νιώθετε ζεστά, αν νιώθετε το δέρμα σας να παίρνει φωτιά και να κοκκινίζει ορισμένες φορές, αν το να δοκιμάσετε ένα καινούργιο προϊόν απευθείας στο πρόσωπο σάς ακούγεται επικίνδυνο, τότε έχετε ευαίθητο δέρμα. Φροντίστε να αποφεύγετε τα καλλυντικά με αρώματα και ισχυρά χημικά και συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας σχετικά με το ποια προϊόντα είναι κατάλληλα για εσάς.

Λιπαρό δέρμα

 

Προτού πέσετε για ύπνο το βράδυ, πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα καθαριστικό προϊόν, χωρίς να εφαρμόσετε μετά ενυδατική κρέμα. Αν το πρωί που ξυπνήσετε, τρίψετε τη ράχη της μύτης σας και νιώσετε το δάχτυλό σας γλιστράει, τότε, ναι, έχετε λιπαρό δέρμα. Ένας άλλος τρόπος να καταλάβετε αν έχετε λιπαρό δέρμα είναι να κοιτάξετε την οθόνη του κινητού σας μετά από ένα τηλεφώνημα. Αν δείτε ένα φιλμ λιπαρότητας πάνω της, τότε το δέρμα σας είναι λιπαρό. Για να βεβαιωθείτε, παρατηρήστε αν το δέρμα σας αρχίζει να γυαλίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα καλά νέα είναι ότι ενώ αυτός ο τύπος δέρματος είναι επιρρεπής στα σπυράκια, γερνάει πιο δύσκολα και αργά.

Ακνεϊκό δέρμα

 

Πολλοί μπερδεύουν το λιπαρό δέρμα με το ακνεϊκό, όμως ένα δέρμα μπορεί να εμφανίζει ακμή εξαιτίας των ορμονών, χωρίς να είναι λιπαρό. Το να καταλάβετε αν έχετε ακνεϊκό δέρμα είναι εξαιρετικά εύκολο, αφού θα παρατηρήσετε μαύρα στίγματα, σπυράκια με λευκές κορυφές και κύστες.

Μεικτό δέρμα

 

Αν το δέρμα στα μάγουλά σας είναι σχετικά ξηρό και η ζώνη Τ λιπαρή, τότε έχετε μεικτό δέρμα και θα χρειαστείτε δύο διαφορετικής κατηγορίας προϊόντα για την περιποίησή του: για ξηρό και λιπαρό δέρμα, αντίστοιχα.

Ξηρό δέρμα

 

Αν το δέρμα σας είναι τραχύ, ξεφλουδίζει και νιώθετε να σας «τραβάει», τότε έχετε ξηρό δέρμα. Φροντίστε να εφαρμόζετε συχνά ενυδατική κρέμα και ειδικό λαδάκι προσώπου, ώστε να προσφέρετε στο δέρμα σας την ενυδάτωση που χρειάζεται.

Αφυδατωμένο δέρμα

 

Το αφυδατωμένο δέρμα διαφέρει από το ξηρό και μπορεί να ανήκει σε οποιονδήποτε τύπο δέρματος. Αν τσιμπήσετε το μάγουλό σας και αυτό εμφανίσει κάθετες γραμμές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απλώσετε γρήγορα ενυδατική κρέμα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιδερμίδα σας

  • Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ορμονικές αλλαγές και κατ’ επέκταση σε αλλαγές στο δέρμα σας. Η ωορρηξία, η έμμηνος ρύση, το αντισυλληπτικό χάπι, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το δέρμα σας, κάνοντάς το πιο λαμπερό, πιο ξηρό ή με τάση για ακμή.
  • Το δέρμα σας προσαρμόζεται στο διαφορετικό κλίμα και στην αλλαγή των εποχών. Έτσι, κατά τους χειμερινούς μήνες το ξηρό δέρμα χρειάζεται έξτρα ενυδάτωση, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το λιπαρό δέρμα χρειάζεται πιο ελαφριές ενυδατικές συνθέσεις. Ακόμη και η θέρμανση ή το air condition μπορούν να επηρεάσουν το πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας.
  • Τα αλλεργιογόνα, η ρύπανση και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, το 80% της πρώιμης γήρανσης του δέρματος οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο και τις συσσωρευμένες βλάβες που αυτή προκαλεί.
  • Η χρήση ορισμένων τοπικών θεραπειών, όπως εκείνων που περιέχουν άλφα υδροξυοξέα, ρετινοειδή ή βιταμίνες, θα μπορούσε να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο και να προκαλέσει ποικίλες αλλαγές στην κατάστασή του. Μερικές από αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνουν υπερχρωματισμό ή αποχρωματισμό, καύση, ερεθισμό, αλλεργικές αντιδράσεις και ξεφλούδισμα. Για να μετριάσετε αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, φροντίστε να φοράτε πάντα αντηλιακό όταν χρησιμοποιείτε αυτούς τους τύπους προϊόντων και συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας σχετικά με τους τύπους θεραπειών και συστατικών που είναι καλύτερα για το δέρμα σας.
  • Παράγοντες όπως η ανεπαρκής κατανάλωση νερού, η ανεπάρκεια βιταμινών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης και η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζουν την υγεία και την ευαισθησία του δέρματός σας.
  • Τα επίπεδα άγχους σας, η ποσότητα ύπνου και σωματικής άσκησης και το αν καπνίζετε μπορεί επίσης να είναι καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία του δέρματός σας.