Καταλαβαίνουμε ότι το να χάσετε βάρος στην καραντίνα μπορεί να σας ακούγεται αστείο, στην πραγματικότητα όμως η παραμονή σας στο σπίτι μπορεί να συνοδευτεί από μερικές καλές συνήθειες που ενισχύουν το αδυνάτισμα. Φυσικά, δεν εννοούμε να αρχίσετε μια αυστηρή δίαιτα (ήδη άλλωστε καταπιέζεστε αρκετά), αλλά να κάνετε «έξυπνες» επιλογές.

Ας δούμε λοιπόν μερικά tips για να αδυνατίσετε στην καραντίνα χωρίς να ξεκινήσετε δίαιτα

 

*Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα χορταστικό πρωινό

 

Όταν λέμε χορταστικό πρωινό, δεν εννοούμε κρουασανάκια και κέικ, αλλά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, η βρώμη αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για το πρωινό σας. Προσέξτε όμως να μένετε μακριά από τη ζάχαρη που προστίθεται στη βρώμη «με γεύση», π.χ. στη βρώμη με κομμάτια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα και να προτιμάτε απλή βρώμη, στην οποία μπορείτε να χαρίσετε πιο γλυκιά γεύση, προσθέτοντας λίγο μέλι ή φρούτα.

Τα βραστά αυγά ή -ακόμη καλύτερα- μια ομελέτα με μανιτάρια, είναι ένας νόστιμος τρόπος να αυξήσετε την πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται και ως «πρωτεΐνη αναφοράς», καθώς το προφίλ αμινοξέων που διαθέτει υπερέχει ενάντια στις άλλες πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης. Τα μανιτάρια είναι ίσως τα πιο διαιτητικά τρόφιμα στη φύση, καθώς περιέχουν κατά σχεδόν 90% νερό και αρκετή πρωτεΐνη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι συνδυάζοντας τα αυγά με τα μανιτάρια έχετε το ιδανικό πρωινό για αδυνάτισμα. Αρκεί βέβαια να χρησιμοποιήσετε ελάχιστο λάδι στο μαγείρεμα.

*Αποφύγετε το αλκοόλ

 

Πολλοί άνθρωποι πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω κατά τη διάρκεια του lockdown, ωστόσο οι θερμίδες του αλκοόλ μπορούν να τινάξουν την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα στον αέρα. Ένα γραμμάριο αλκοόλ σάς δίνει επτά θερμίδες και πρακτικά 2-3 ποτά μπορεί να ισοδυναμούν με ένα μικρό γεύμα.

Όπως φαντάζεστε, ο αριθμός των θερμίδων δεν είναι ίδιος για όλα τα αλκοολούχα, αλλά εξαρτάται από την περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλ. Έτσι, υπάρχουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπίρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12% (σε πολύ δυνατές μπίρες), το κρασί με περιεκτικότητα περίπου 12% και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα, όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40% αλκοόλ.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγετε την τακτική κατανάλωση αλκοόλ στην καραντίνα ή έστω να περιορίζεστε σε ένα ποτήρι.

*Γυμναστείτε στο σπίτι

 

Το γεγονός ότι τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστά δεν αποτελεί δικαιολογία. Η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με μια πληθώρα επιπτώσεων στην υγεία, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σηκωθείτε από τον καναπέ. Πέρα από τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στη συνολική υγεία, η γυμναστική σάς βοηθάει να κάψετε θερμίδες και κατ’ επέκταση να χάσετε βάρος. Ακόμη και 20 λεπτά καθημερινής γυμναστικής στο σπίτι είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά στο σώμα και την ψυχολογία σας.