Το εβδομαδιαίο ραντεβού του Εθνικού Θέατρου είναι με τους μικρούς του φίλους, απευθείας από την Κεντρική Σκηνή, με το συναρπαστικό έργο του Μάικλ Μορπούργκο, Πιστεύω στους μονόκερους, το οποίο παρουσιάζεται σε διασκευή Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στη σκηνή την ιστορία ενός σπουδαίου παραμυθά που συναρπάζει δίνοντας στα παιδιά φωνή, φτερά στη φαντασία τους, και ανάβει τη φλόγα της ελπίδας στην καρδιά τους. Γιατί σε κάθε κρίση, η ελπίδα και η δύναμη που προσφέρει η φαντασία είναι το πιο ισχυρό όπλο.

Το έργο Πιστεύω στους μονόκερους αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού, του Θωμά, που, εντελώς αιφνίδια και παρά τη δυσπιστία του, ανακαλύπτει στο κατώφλι ενός πολέμου το πιο ασφαλές καταφύγιο, το πιο προσωπικό λημέρι όλων μας: τη φαντασία και τις ιστορίες που αυτή γεννάει. Μέσα από τα βιβλία ένας νέος κόσμος, μια νέα αλήθεια ανοίγεται μπροστά του. Αντιλαμβάνεται την ελπίδα, το θάρρος και την έμπνευση που κρύβουν οι ιστορίες, αξιοποιεί τα «δώρα» της δημιουργίας, γίνεται πιο δυνατός και βρίσκει εν τέλει την απαιτούμενη πίστη για να ορθώσει γενναία το δικό του ανάστημα: στη λαίλαπα του πολέμου να αντιτάξει τη φωτιά που καίει μέσα του.

Live steaming από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου – Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 17:00

Λίγα ακόμη λόγια για την υπόθεση του έργου…

 

Ο εντεκάχρονος Θωμάς δεν γνωρίζει πολλά για τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα του και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που γνωρίζει με σιγουριά είναι ότι μισεί το διάβασμα, τα βιβλία, τις βιβλιοθήκες και ο,τιδήποτε τον κρατάει μακριά από τις αγαπημένες του βόλτες στο βουνό. Όταν η μητέρα του τον αναγκάζει να επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη της μικρής τους πόλης, θα γνωρίσει μια διαφορετική βιβλιοθηκάριο που θα τον κάνει να λατρέψει τις ιστορίες και τα βιβλία και, προ πάντων, την Αργυράννα και τον μαγικό της μονόκερο. Αυτή η γνωριμία θα του αλλάξει τη ζωή. Ο Θωμάς θα ανακαλύψει το νόημα της φιλίας αλλά και τη γοητεία ενός παιδικού έρωτα. Θα βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τη φυσική του συστολή και θα βιώσει μαζί με άλλα παιδιά της πόλης του πρωτόγνωρες εμπειρίες. Η παρέα των μικρών φίλων θα βρει καταφύγιο στον κόσμο της φαντασίας. Κι όταν η αγαπημένη του βιβλιοθήκη κινδυνεύσει –θύμα κι αυτή της ωμότητας του πολέμου–, ο Θωμάς και η παρέα του θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να τη σώσουν, για να αντιληφθούν στο τέλος το νόημα της περιπέτειας τους: «ακόμα κι αν χαθεί το νήμα, μπορούμε το ξαναβρούμε. Τα κτήρια μπορούν να τα καταστρέψουν, τα όνειρά μας όμως όχι!».

Μάικλ Μορπούργκο

 

Ο Μάικλ Μορπούργκο, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του οποίου η παιδική ηλικία στιγματίστηκε από τον πόλεμο, είναι ένας από τους σπουδαιότερους παραμυθάδες της εποχής μας. Με περισσότερα από 130 βιβλία για παιδιά, έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, αποκτώντας διεθνή φήμη και αναγνώριση· μάλιστα, το 2006 τιμήθηκε με τον τίτλο ευγενείας Sir,  για την προσφορά του στα γράμματα. Ανάμεσα στα δεκάδες έργα του που έχουν διασκευαστεί για το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ξεχωρίζει το  Άλογο του πολέμου (War Horse), η θρυλική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας που αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο επιτυχημένη παραγωγή του.

Ταυτότητα παράστασης

 

Διασκευή από το πρωτότυπο, στίχοι: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπουλου

Σκηνικά: Τίνα Τζόκα

Κοστούμια, μαριονέτες, ειδικές κατασκευές: Δέσποινα Μακαρούνη

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Στίχοι τραγουδιών:Τζούλια Διαμαντοπούλου

Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου

Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωσταντίνου

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αμαλία Τσεκούρα

Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Ζούλια

Δραματολόγος παράστασης: Μαρία Καρανάνου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

 

Ασημίνα Αναστασόπουλου        Μητέρα, Μαίρη

Γιάννης Εγγλέζος                             Σκυλος Τζακ, δέντρο, Φάνης

Βασίλης Καλφάκης                         Θωμάς

Αλέξης Κωτσόπουλος                    Ταχυδρόμος

Νικόλας Παπαδομιχελάκης        Πατέρας, συμμαθητής

Τζένη Παρασκευαΐδου                  Σκυλίτσα Λούσι, δέντρο, Στέλλα

Κατερίνα Πατσιάνη                        κα Τζούλια, Γιαγιά, Μάνος

Καλλιόπη Σίμου                                              κα Καίτη, δέντρο, Δασκάλα, Λούνα

Γιώργος Σκαρλάτος                        Δήμαρχος, δέντρο, Βίκτωρας

Στρατής Χατζησταματίου            Σκύλος, δέντρο, Στρατής, πυροσβέστης

Χριστίνα Χριστοδούλου               κα Ελένη, Δέντρο, συμμαθήτρια, Αργυράννα

 

Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά): Μενέλαος Μωραΐτης – τούμπα, Σπύρος Νίκας – σαξόφωνο, Βασίλης Παναγιωτόπουλος – πιάνο, πλήκτρα, τρομπόνι

 

Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας