Δεν ξέρουμε ακόμη ποιοι θα μπορούν να επισκεφθούν φέτος το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν μας, όμως μια παρουσία είναι 100% εξασφαλισμένη. Παρά τις αντιξοότητες ο… Άι Βασίλης θα έρθει ξανά, και φέτος θα έχει ένα ακόμη ζευγάρι (μικροσκοπικών) παπουτσιών για να γεμίσει με δώρα. Όσο μικρά και αν είναι τα υποδήματα του μωρού μας, όμως, μπορούν να χωρέσουν τις μεγαλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, και όλη την αγάπη των γονιών, των παππούδων και των αγαπημένων προσώπων του.

Τι να τοποθετήσουμε, λοιπόν, κάτω από το δέντρο για να γεμίσουμε με φως τα πρώτα του Χριστούγεννα;

Tips για την επιλογή του τέλειου δώρου

Τα παιχνίδια του θα πρέπει:

  • Να είναι ασφαλή. Δεν αρκεί να βεβαιωθούμε ότι το παιχνίδι του θα έχει εγκριθεί από την ΕΕ. Ελέγχουμε μόνοι μας αν υπάρχουν κομμάτια που θα μπορούσαν να αποσπαστούν και να δημιουργήσουν κίνδυνο πνιγμού, σχοινιά που θα μπορούσαν να τυλιχτούν γύρω από το λαιμό του, κλπ. Προτιμάμε κατασκευαστές που είναι γνωστοί για τους ενδελεχείς ελέγχους τους, όπως για παράδειγμα η Fisher Price.
  • Να συμβαδίζουν με την ηλικία του. Ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε μικρότερα μωρά, θα το κάνει να βαρεθεί. Το ίδιο ισχύει και για εκείνα που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά: Μέχρι να είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσει, θα έχει χάσει το ενδιαφέρον του.
  • Να ενεργοποιούν τις αισθήσεις του. Ένα καλό παιχνίδι ξυπνά περισσότερες από μία αισθήσεις των μωρών (αφή, όραση, ακοή ή όσφρηση) και τα βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες (συντονισμός χεριών-ματιών, αδρή και λεπτή κινητικότητα, κλπ).
  • Να προσθέτουν κάτι καινούργιο. Η ποικιλία των παιχνιδιών του το προετοιμάζει και για τις αναρίθμητες πιθανότητες του κόσμου μας: Διαφορετικά χρώματα, υφές, σχήματα και ήχοι, διευρύνουν τη φαντασία και τη σκέψη του.

Οι δικές μας επιλογές

Αν ακόμη δεν έχετε καταλήξει στο τέλειο δώρο για το μωράκι σας, ίσως θα ήταν καλό να εμπιστευτείτε εκείνους που έχουν αναγάγει το παιχνίδι σε… επιστήμη. Για παράδειγμα, η Fisher Price, που εδώ και 90 χρόνια δημιουργεί παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα, διαθέτει το δικό της… εργαστήριο. Στο Play Lab, κάθε χρόνο περισσότερα από 2.800 παιδιά δοκιμάζουν πάνω από 450 ιδέες για παιχνίδια, παίζοντας ελεύθερα. Οι επιστήμονες παρατηρούν προσεκτικά – αλλά διακριτικά – αυτό το παιχνίδι και επιλέγουν εκείνα που επιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν φυσικά, ενώ παράλληλα μαθαίνουν, αλλά και τα οποία διατηρούν το ενδιαφέρον τους για τους μικρούς… δοκιμαστές ακόμη και μετά από πολλές χρήσεις.

Κοάλα, το Αριθμούλι από τα Linkimals

Το φιλικό αρκουδάκι από την Αυστραλία κάνει πολλά περισσότερα από το να μασουλάει φύλλα ευκαλύπτου. Περνά τη μέρα του σκαρφαλώνοντας στο φοινικόδεντρό του και μαθαίνοντας στα μωρά (από 9 μηνών και άνω) τους αριθμούς, την αρίθμηση αλλά και τα σχήματα. Φωτάκια, μουσική, φράσεις και τραγουδάκια κάνουν την εμπειρία του μικρού μας πιο ολοκληρωμένη και το βοηθούν να αναπτύξει τη λεπτή του κινητικότητα και να αντιληφθεί την έννοια της δράσης-αντίδρασης. Και όταν το κοάλα συναντιέται με άλλους φίλους-ζωάκια Linkimals της Fisher Price, τραγουδούν και συγχρονίζονται όλα μαζί!

Πάντα, ο Αγκαλίτσας από τα Linkimals

Το φιλικό πάντα έχει μια σημαντική αποστολή: Εκτός από τα σχήματα και την αρίθμηση, μαθαίνει στα μωράκια τους πρώτους τους χαιρετισμούς και καλούς τρόπους. Τα μαλακά του υλικά το καθιστούν ιδανικό για αμέτρητες αγκαλίτσες, ενώ τα φωτάκια και τα τραγουδάκια του το κάνουν συναρπαστικό. Η πιο χαριτωμένη λεπτομέρεια; Το χαρωπό πάντα μαθαίνει στο παιδί την έννοια της δράσης-αντίδρασης μέσα από… γέλια! Και φυσικά, τρελαίνεται να τραγουδά και να μιλάει μαζί με τα υπόλοιπα Linkimals.

Εκπαιδευτική Στράτα Σκυλάκι, Smart Stages

Τα πρώτα του βήματα είναι κοντά, και μπορούν να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο με την Εκπαιδευτική Στράτα Σκυλάκι της Fisher Price. Το μωρό μπορεί να παίξει καθιστό στη στράτα με τα παιχνίδια του, αλλά και να περπατά γύρω της. Και όσο εκείνο αναπτύσσεται, το παιχνίδι του το ακολουθεί. Τα μικρότερα μωρά (6 μηνών και άνω) απολαμβάνουν τις διασκεδαστικές… καθιστικές δραστηριότητες, ενώ τα μεγαλύτερα ενθαρρύνονται στα πρώτα τους βήματα από 75 τραγουδάκια, ήχους, μελωδίες και φράσεις επιβράβευσης.

Μέσα από την τεχνολογία Smart Stages, οι γονείς μπορούμε να προσαρμόσουμε τις δραστηριότητες και τους ήχους της Εκπαιδευτικής Στράτας στην ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, ρυθμίζοντάς τη με απλό τρόπο. Και το μωρό μας, μπορεί να απολαύσει πολλαπλά παιχνίδια σε ένα.

Εκπαιδευτικό Σκυλάκι Smart Stages (Μπλε & Ροζ)

Το… προηγμένης τεχνολογίας μαλακό σκυλάκι, ξέρει τα μυστικά του ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικού παιχνιδιού για κάθε στάδιο ανάπτυξης. Καθώς το μωρό εξερευνά και παίζει, το σκυλάκι τού μαθαίνει τις πρώτες του 100 λέξεις, το αλφάβητο, τα χρώματα και πολλά άλλα. Αργότερα, καθώς μεγαλώνει, μετράνε μαζί και μαθαίνουν τα διαφορετικά μέρη του σώματος μέσα από αστείες φράσεις. Και όταν πια έχει αφήσει πίσω του τη βρεφική ηλικία για να γίνει ένα νήπιο γεμάτο φαντασία, θα παίξει με το Σκυλάκι παιχνίδια μίμησης, θα τραγουδήσει και θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το λεξιλόγιό του.

Μέσα από χαρούμενα τραγουδάκια, ήχους και φράσεις το μικρούλι σας θα μάθει – μεταξύ άλλων – πού βρίσκονται τα δικά του αυτάκια, η κοιλίτσα και η καρδιά του, αλλά και θα βλέπει το Σκυλάκι να αντιδρά στις κινήσεις του, μαθαίνοντας έτσι ότι οι πράξεις του προκαλούν (πολύ ευχάριστα) αποτελέσματα. Δηλαδή, τη δράση-αντίδραση.