Τον «οδικό χάρτη» για μια επιστροφή στην καθημερινότητα, έδωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας ουσιαστικά ανέφερε πως μέσα στις γιορτές θα ανοίξει μόνο το λιανεμπόριο. Τα sms, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9, οι αθλητικές δραστηριότητες και φυσικά η εστίαση θα μείνουν ως έχουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε μάλιστα σήμερα πως την Παρασκευή (11/12) θα ανακοινωθεί πως θα ανοίξουν τα καταστήματα. 

Ανέφερε επίσης στον ΑΝΤ1 πως επειδή μένει λίγος χρόνος μέχρι τα Χριστούγεννα, μπορεί τελικώς να το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μην γίνει τόσο σταδιακά, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Την ίδια ώρα όμως φαίνεται πως μερίδα των ειδικών είναι αρνητικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς φοβούνται όπως λένε μην δουν σκηνές Harrods.

Μεγάλος κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια

Αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις των ειδικών. Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τα κομμωτήρια.

Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η ίδια είπε ότι «Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει. Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κ. Λινού στο MEGA.

«Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο», πρόσθεσε.

Κακή ιδέα το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα

Καθόλου καλή ιδέα χαρακτήρισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» εξήγησε.

«Νομίζω για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού» προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση έτσι όπως φαίνεται, ενώ παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε».

Διστακτικός στο άνοιγμα του λιανεμπορίου εμφανίστηκε και ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ειδικότερα ερωτηθείς για το άνοιγμα της εστίασης, απάντησε ότι, «το πιο πειστικό επιχείρημα για το αν πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά είναι αυτό που έγινε στο Harrod’s».

Γιατί οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν να μην ανοίξουν τα σχολεία

Στους λόγους, για τους οποίους η επιτροπή του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να μείνουν κλειστά τα σχολεία, έως και το νέο έτος, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε αρχικά πως η επιτροπή εισηγείται την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τη γιορτή των Φώτων, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου.

Όπως είπε, η απόφαση να μην ανοίξουν τώρα τα σχολεία βασίστηκε πάνω σε δύο λόγους.

«Το σημαντικότερο κριτήριο για άρση των μέτρων είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ και η εικόνα δεν βελτιώθηκε. Οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας εντός και εκτός σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει το ιικό φορτίο» είπε αρχικά.

«Επιπρόσθετα αμφισβητήθηκε το όφελος γιατί θα υπήρχαν μόλις επτά ημέρες μέχρι να κλείσουν εν νέου τα σχολεία» συμπλήρωσε. «Θα έφερνε αναστάτωση σε γονείς και μαθητές για λίγες μόλις μέρες» εξήγησε.

Παράλληλα, όμως εξήγησε πως η θέση της επιτροπής δεν άλλαξε.

«Η εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα σε εμάς. Αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί πολύ καλά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική εκπαίδευση. Υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται διασπορά εντός σχολικών μονάδων και εισηγούμαστε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα» κατέληξε.

Πιθανό lockdown στην νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το Πάσχα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά ως το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ διευκρίνισε πως τα διαχωρίζει από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κοροναϊού.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν, ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης αιτιολογώντας τα παραπάνω.

«Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια. Γι’ αυτό και διαχωρίζω την λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης» εξήγησε.

«Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά αν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει» τόνισε.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «έχουμε σταθεί δίπλα σε αυτούς τους κλάδους και θα σταθούμε δίπλα και το 2021 για να μπορούμε να αποζημιώσουμε επιχειρηματίες και εργαζόμενους».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Αυξημένα σε σχέση με χθες, Κυριακή, ήταν τα κρούσματα σήμερα στη χώρα. Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι παρέμειναν στα ίδια νούμερα με χθες, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν ελάχιστα.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Συγκεκριμένα, από τα 1.251 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ΕΟΔΥ, τα 250 εντοπίστηκαν στην Αττική και ακόμα 243 στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα, σε δύσκολη κατάσταση παραμένει το Κιλκίς με 102 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, ενώ ακολουθεί η Λάρισα με 61.