Όταν θέλετε να χάσετε βάρος ή να βελτιώσετε τη διατροφή σας, μερικές αλλαγές είναι προφανείς, όπως το να τρώτε λιγότερα γλυκά και περισσότερα λαχανικά. Ωστόσο, άλλες συμβουλές, όπως το «να τρώτε με μέτρο», μπορεί να είναι πιο ασαφείς. Τελικά, τι σημαίνει μέτρο όσον αφορά στη διατροφή;

Το να τρώτε με μέτρο ουσιαστικά σημαίνει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που δεν αποκλείει ομάδες τροφών. Φυσικά, αυτό στην πράξη αποδεικνύεται πιο δύσκολο από όσο ακούγεται, αφού απαιτεί την αλλαγή της νοοτροπίας σας. Όλοι οι άνθρωποι κατά καιρούς απολαμβάνουμε τροφές που δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και θεωρούμε «απαγορευμένες». Ωστόσο, αν αποκλείσετε από τη διατροφή σας τα αγαπημένα σας τρόφιμα, θα νιώθετε διαρκώς ότι αυτοτιμωρείστε και αργά ή γρήγορα θα παραιτηθείτε της προσπάθειάς σας για ισορροπημένη διατροφή.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να βγάζετε τις λιγότερο θρεπτικές τροφές από τη διατροφή σας προκειμένου να αδυνατίσετε ή να είστε υγιείς. Μαθαίνοντας να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών, θα έχετε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση καθώς και μια πιο καλή σχέση με το φαγητό.

Οι στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να τρώτε με μέτρο

 

*Αλλάξτε τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τις τροφές

Αντί να διαχωρίζετε τα τρόφιμα σε «καλά» ή «κακά», ξεκινήστε να τα διαχωρίζετε σε «περισσότερο θρεπτικά» (περιλαμβάνουν τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τις άπαχες πρωτεΐνες, τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια, το ελαιόλαδο) και «λιγότερο θρεπτικά» (περιλαμβάνουν το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ροφήματα).

Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να αναβαθμίσετε την ποιότητα της διατροφής σας και δεν θα νιώθετε τύψεις όποτε απολαμβάνετε κάτι λιγότερο θρεπτικό.

*Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων σας

Όσον αφορά στα λιγότερα θρεπτικά τρόφιμα, η ποσότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά, έτσι ώστε να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας λιχουδιές χωρίς να προσλαμβάνετε περιττές θερμίδες. Για παράδειγμα, αντί να επιλέξετε το μεγάλο μέγεθος σοκολάτας, προτιμήστε το μικρότερο ή αντί να παραγγείλετε μία ολόκληρη πίτσα, περιοριστείτε σε μία ατομική.

*Κατεβάστε ρυθμό

Αν έχετε την τάση να… καταβροχθίζετε το φαγητό σας (ειδικά όταν αυτό που τρώτε σας ευχαριστεί), μια καλή συμβουλή είναι να προσπαθήσετε να τρώτε πιο ήρεμα. Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι όταν τρώτε πιο αργά, χορταίνετε πιο εύκολα. Επίσης, αυτό σας βοηθά να απολαύσετε περισσότερο το φαγητό σας.

*Αναβαθμίστε τις αγαπημένες σας συνταγές

Μια άλλη πρακτική που θα σας βοηθήσει να τρώτε με μέτρο είναι να προσθέσετε στις αγαπημένες σας συνταγές θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, προσθέστε βρώμη στα μπισκότα σας, πολύχρωμα λαχανικά στα ζυμαρικά σας ή γιαούρτι στο dressing σας. Έτσι, θα έχετε πιο υγιεινά και ταυτόχρονα πιο χορταστικά γεύματα.