Βαθιά στο λαβύρινθο του DNA, μια μικρή συλλογή γονιδίων ασκεί ισχυρή επίδραση στα επίπεδα ενέργειάς σας τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Αυτά τα γονίδια μάλιστα, διαμορφώνουν επίσης την έμφυτη τάση για αυξημένη ενέργεια το πρωί ή το βράδυ μαζί με άλλους παράγοντες, όπως οι ορμόνες, το ηλιακό φως και η ηλικία.

Πρωινός τύπος σε… 3,2,1

Εάν οι απαιτήσεις της δουλειάς σας, το σχολικό σας πρόγραμμα, οι ανάγκες της οικογένειάς σας ή οι προσωπικοί σας στόχοι απαιτούν να είστε πιο δραστήριοι και παραγωγικοί κατά τις πρωινές ώρες, ενδέχεται να μπορείτε να αλλάξετε τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης.

Μερικές συμβουλές που συνιστώνται από τους ειδικούς και μπορούν να σας βοηθήσουν, περιλαμβάνουν:

#3 Αλλάξτε σταδιακά τον ύπνο σας

Είτε προτιμάτε να ξυπνάτε νωρίς το πρωί είτε παίρνετε τον χρόνο σας για να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ο καλός ύπνος είναι κομβικής σημασίας για την συνολική εικόνα της υγείας σας. Οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσετε να κοιμάστε οπουδήποτε από 20 λεπτά έως δύο ώρες νωρίτερα κάθε βράδυ.

Για μια μεταβατική περίοδο, που μπορείτε να ορίσετε εσείς ανάλογα με τις ανάγκες σας, δοκιμάστε να μετατοπίσετε την νυχτερινή σας ρουτίνα σταδιακά νωρίτερα και νωρίτερα, έως ότου καταφέρετε να κοιμάστε αρκετές ώρες, να ξεκουράζεστε και να ξυπνάτε γεμάτοι ενέργεια.

#2 Αφήστε το φως να.. βοηθήσει

Το φυσικό φως είναι ο καλύτερος φίλος ενός φωτογράφου, ένα ιδανικό χαρακτηριστικό του σπιτιού και ένα σημαντικό πλεονέκτημα για όσους εργάζονται εντός γραφείου.

Το σώμα σας έχει ένα εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει τους κιρκαδικούς σας ρυθμούς. Αυτό το ρολόι είναι πολύ ευαίσθητο σε αλλαγές στο φως. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας απελευθερώνει την μελατονίνη, ορμόνη που προετοιμάζει το σώμα για να κοιμηθεί, ως μέθοδο ανταπόκρισης στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Αντίθετα, το μπλε φως, που μιμείται εκείνο της αυγής, προκαλεί την απόκριση της αφύπνισης στο σώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ευαισθησία στο φως προς όφελός σας. Επιστημονική μελέτη μάλιστα, αποκάλυψε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση των συμμετεχόντων στο φυσικό φως, τόσο πιο ποιοτικός ήταν ο ύπνος τους κάθε βράδυ.

#1 Βάλτε την γυμναστική στο παιχνίδι

Μελέτες επισημαίνουν ότι μπορείτε να.. «χρησιμοποιήσετε» την γυμναστική για να μετατοπίσετε τον χρόνο που θα κοιμηθείτε νωρίτερα. Όπως επισημαίνει πρόσφατη μελέτη, θα μπορούσατε να κοιμηθείτε μια ώρα νωρίτερα, αρκεί να γυμναστείτε για περίπου μία ώρα το πρωί ή νωρίς το απόγευμα.

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι μόλις καταφέρετε να συνηθίσετε να ξυπνάτε νωρίς, θα ήταν καλύτερο να γυμνάζεστε νωρίς για να διατηρήσετε την νέα σας συνήθεια.