Η απόφαση να δημιουργήσετε την δική σας οικογένεια και να αποκτήσετε ένα μωρό αποτελεί μια μεγάλη επιλογή ζωής, που φέρνει μεγάλη χαρά αλλά και μεγάλη ευθύνη στην καθημερινότητά σας. Αυτή η ευθύνη κάνει τους περισσότερους μελλοντικούς γονείς να σκέφτονται κατά πόσο είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτόν τον κομβικό ρόλο.

Ο «έτοιμος» μπαμπάς..

Μερικές ενδείξεις που θα σας επιβεβαιώσουν ότι είστε έτοιμος να γίνετε μπαμπάς, περιλαμβάνουν:

*Τα πάει καλά με τα παιδιά φίλων

Ένα ενδεικτικό σημάδι ότι είστε έτοιμος να γίνετε μπαμπάς είναι ότι αγαπάτε και ότι τα πάτε καλά με τα παιδιά φίλων ή συγγενικών σας προσώπων. Είτε είστε ήδη ο θείος που λατρεύει την διασκέδαση με τα παιδιά είτε απλά σας αρέσει να ασχολείστε μαζί τους, αυτό είναι ένα υπέροχο σημάδι ότι μάλλον είστε έτοιμος.

Εάν μάλιστα, σας λένε συνεχώς ότι είναι «τόσο καλός με τα παιδιά», ίσως να ξεκινήσετε τη δική σας οικογένεια πολύ σύντομα..

*Είναι ώριμος και υπεύθυνος

Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε την τάση να δείχνετε περισσότερη – συγκριτικά με το παρελθόν – υπευθυνότητα σε σημαντικούς τομείς της ζωής σας, όπως η καριέρα σας ή οι δουλειές του σπιτιού, τότε είναι πιθανό να είστε έτοιμος να αναλάβετε την νέα ευθύνη.

Η ωριμότητα είναι εξίσου σημαντική και μπορείτε να την «δείτε» ακόμα και σε καθημερινά απλά ζητήματα, που πρέπει να διαχειριστείτε.

*Μιλάτε συχνά για παιδιά

Παρατηρήστε τα θέματα που θέλετε να συζητάτε περισσότερο, όπως και τους όρους που χρησιμοποιείτε για να περιγράψετε την δική σας οικογένεια, καθώς μπορεί να δείχνουν ότι μάλλον είστε έτοιμος για το μεγάλο βήμα.

Επιπλέον, θα ήταν καλό να δοκιμάσετε να συζητήσετε το ενδεχόμενο της δημιουργίας της δικής σας οικογένειας με την σύντροφό σας και να την ρωτήσετε πώς εκείνη βλέπει τα πράγματα, καθώς σας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και μπορεί να έχει μια αντικειμενική άποψη.

*Είστε υπέρ του προγράμματος

Η οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά χρειάζονται χρόνο και σωστό προγραμματισμό, αφού οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας θα αυξηθούν. Αν λοιπόν, παρατηρείτε ότι γίνεστε ολοένα και περισσότερο οργανωτικός δίχως να αισθάνεστε πίεση, τότε πιθανότατα να είστε έτοιμος να φέρετε στον κόσμο το δικό σας παιδάκι.