Η ιδέα ενός φανταστικού φίλου κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι κάτι το οποίο έχει υποστηριχθεί αλλά και κατά καιρούς υποτιμηθεί. Αυτή η υποτίμηση συνήθως οφείλεται στην επιθυμία των γονιών τα παιδιά τους να παίζουν και να αλληλεπιδρούν με αυτό που είναι πραγματικό και συγκεκριμένο και όχι με την φαντασία τους.

Η δημιουργικότητα του φανταστικού φίλου

Ωστόσο, οι φανταστικοί φίλοι γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτοί ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί ενθαρρύνουν τα παιδιά να μιλούν για αυτούς, καθώς μπορούν να ενισχύσουν την φαντασία και την δημιουργικότητα των παιδιών.

Τα παιδιά έχουν από την φύση τους έντονη φαντασία και η δημιουργία ενός φανταστικού φίλου είναι καλή για την συναισθηματική αλλά και για την ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μερικά ακόμα οφέλη, που προσφέρει στα παιδιά, περιλαμβάνουν:

*Άνεση και δημιουργικότητα

Τα περισσότερα παιδιά είναι φυσικά δημιουργικά, ευφάνταστα όντα. Γεννιούνται πρακτικά με την ανάγκη να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Η διακοπή κάθε είδους δημιουργικής ανακάλυψης, ακόμη και σε τόσο μικρή ηλικία, ανοίγει το δρόμο για ψυχικές και συναισθηματικές ανησυχίες στο μέλλον.

«Ένας φανταστικός φίλος παιδικής ηλικίας μπορεί να προσφέρει άνεση σε περιόδους άγχους, πλήξης και μοναξιάς», εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος, Δρ Eric Perry. «Επιπλέον εάν το παιδί αισθάνεται αδύναμο θα έχει κάποιον να το βοηθήσει να αισθανθεί πιο ισχυρό».

*Ενθαρρύνει το αυτόνομο παιχνίδι

Ενώ ορισμένα παιδιά προσκολλώνται στους γονείς τους, άλλα δεν έχουν πρόβλημα να καθίσουν μόνα τους και να παίξουν με τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Τα παιδιά μπορούν να ξεπεράσουν πιο εύκολα και ομαλά την δυσκολία αυτή με την συμβολή ενός φανταστικού φίλου.

Το παιδί, από την άλλη, που είναι ήδη ανεξάρτητο μπορεί να γίνει πιο κοινωνικό όταν αυτός ο φανταστικός φίλος αναφερθεί από κάποιον μεγαλύτερο με θετική χροιά.