Υλικά για 8 κομμάτια

4 ασπράδια αβγών σε θερμοκρασία δωματίου
240 γρ. ζάχαρη
Ελαιόλαδο για λάδωμα

Για τη γέμιση

430 γρ. πουρές κάστανου
100 γρ. ζάχαρη (προαιρετικά)
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
500 ml κρέμα γάλακτος
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 120οC. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε τη μισή ποσότητα ζάχαρης ανά 2 κουταλιές και χτυπάτε το μείγμα να γίνει λείο. Ρίχνετε και την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις για να μη χάσει αέρα η μαρέγκα και καθίσει.
2. Λαδώνετε ελαφρά ένα κουπ πατ διαμέτρου 10 εκ. Καλύπτετε 2 ταψάκια με λαδόχαρτο και τοποθετείτε το κουπ πατ στο ταψί. Ρίχνετε μέσα μια ποσότητα από τη μαρέγκα (3 εκ. πάχος περίπου). Ισιώνετε την επιφάνεια και αφαιρείτε το τσέρκι. Επαναλαμβάνετε για να ετοιμάσετε 4 βάσεις από μαρέγκα σε κάθε ταψάκι.
3. Ψήνετε τις μαρέγκες στη μεσαία θέση του φούρνου για 45΄ αν τις θέλετε μαστιχωτές ή 1 ώρα αν τις θέλετε πιο τραγανές. Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε τις μαρέγκες μέσα να κρυώσουν για να μη σπάσουν. Τις απλώνετε έπειτα σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
4. Σε ένα μπολ βάζετε τον πουρέ κάστανου με τη ζάχαρη, τη βανίλια και 4 κουταλιές από την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
5. Απλώνετε με μια σπάτουλα μία κουταλιά από τη γέμιση στις μαρέγκες. Βάζετε από πάνω μία κουταλιά σαντιγί και σχηματίζετε κορυφές με τη σπάτουλα. Πασπαλίζετε προαιρετικά με θρυμματισμένα κάστανα.