Καθημερινά πολλά είναι τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν και να μας προκαλέσουν άγχος, φόβο ή και θυμό. Αν και αποτελεί μια φυσική και ενστικτώδη αντίδραση σε πιθανές «απειλές», μπορεί να αποτελέσει και πρόβλημα όταν δεν ελέγχεται πλήρως, με αποτέλεσμα να λέει κανείς ή και να κάνει πράγματα που μετά από λίγο τα μετανιώνει.

Που οφείλεται ο θυμός;

Στα πλαίσια μελέτης, μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι ο ανεξέλεγκτος θυμός είναι επιβλαβής τόσο για την σωματική όσο και για την συναισθηματική υγεία. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν τον θυμό, όπως το άγχος, τα οικονομικά ή και τα οικογενειακά ζητήματα.

Στην περίπτωση ορισμένων ανθρώπων, ο θυμός μπορεί να προκληθεί από κάποια υποκείμενη διαταραχή, όπως η κατάθλιψη ενώ δεν θεωρείται διαταραχή αλλά πιθανό σύμπτωμα ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Σωματικά και.. συναισθηματικά «συμπτώματα»

Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα ενώ είναι πιθανό να τα βιώνει κανείς περιστασιακά.

Ο θυμός, συγκεκριμένα, επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματός, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου και των μυών ενώ σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης και μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, το αίσθημα του μυρμηγκιάσματος ή ακόμα και η μυϊκή ένταση αποτελούν μερικά από τα «σημάδια» του θυμού στο σώμα.

Πολλά είναι όμως και τα συναισθήματα που συμβαδίζουν» με το θυμό. Ορισμένα από τα συναισθηματικά «συμπτώματα» που μπορεί να βιώσετε πριν, κατά την διάρκεια ή και μετά από ένα επεισόδιο θυμού περιλαμβάνουν την ευερεθιστότητα, τον εκνευρισμό, την ανησυχία, την οργή ή και την ενοχή.

Πώς θα το διαχειριστείτε

Είναι σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον θυμό μας, όχι μόνο για να μην βλάψουμε τις προσωπικές μας σχέσεις αλλά διότι όταν εκφράζουμε τον θυμό με υγιή τρόπο, οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μειώνονται σημαντικά.

  • Αλλάξτε τον τρόπο που «βλέπετε» τα πράγματα: Σε περιόδους εκτεταμένης ανησυχίας, ο παράγοντας του άγχους μπορεί να μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα πιο δύσκολα ή σύνθετα από αυτό που πραγματικά είναι. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ότι κατακλύζεστε από το συναίσθημα του θυμού, θυμηθείτε ότι τα εμπόδια αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο, που μπορούμε όμως να ξεπεράσουμε.
  • Βρείτε το δικό σας happy place: Όταν νιώθετε να σας κατακλύζει η οργή ή ο θυμός, δοκιμάστε να καταφύγετε νοητά ένα μέρος όπου αισθάνεστε οικειότητα και ασφάλεια. Σκεφθείτε λοιπόν, ένα μέρος, φανταστικό ή πραγματικό και επικεντρωθείτε στις αισθητηριακές λεπτομέρειες, βλέποντας τον εαυτό σας μέσα σε αυτόν. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και επιστρέψετε σε ό,τι κάνατε, αφού νιώσετε καλύτερα.