Αν και η αναγνώριση της αγάπης του μωρού σας δεν είναι τόσο εύκολη όσο η παρακολούθηση της ανάπτυξής του, είναι εφικτή. Ορίστε λοιπόν οι πέντε τρόποι με τους οποίους το μωρό λέει «σ’ αγαπώ».

1. Χαλαρώνει στην αγκαλιά σας

 

Τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά σας ήδη από τη γέννηση, καθώς αναγνωρίζουν ποια είναι η πηγή της τροφής τους. Παράλληλα προσπαθούν να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς από το πρώτο λεπτό. Ο καρδιακός παλμός της μητέρας και οι κινήσεις της έχουν ήδη αποτυπωθεί στο μυαλό του μωρού κατά τη γέννηση, κάνοντάς το να νιώθει πιο ασφαλές στην αγκαλιά της. Έτσι, όταν το μωρό σας χαλαρώνει στα χέρια σας και φωλιάζει στην αγκαλιά σας, σας λέει με τον τρόπο του ότι σας αναγνωρίζει και σας εμπιστεύεται. Όσο πιο σταθερά τα μωρά λαμβάνουν τρυφερότητα, τροφή και άνεση από τους γονείς τους, τόσο περισσότερο θα ανταποκρίνονται στις αγκαλιές τους με ηρεμία.

2. Σας κοιτάζει

 

Τα μωρά μπορούν να επεξεργαστούν πρόσωπα τόσο καλά όσο ένας ενήλικας ήδη από τους τέσσερις μήνες της ζωής τους, σύμφωνα με σχετική μελέτη. Ωστόσο, είναι τα πρόσωπα των κοντινών τους προσώπων αυτά που θέλουν να «μελετήσουν» κυρίως. Πιθανότατα το κάνουν αυτό για να καταλάβουν αν μπορούν να σας εμπιστευτούν. Έτσι, όταν κοιτάζετε με στοργή το μωρό σας, δημιουργείτε μια τρυφερή σχέση εμπιστοσύνης μαζί του.

3. «Ακολουθεί» τη φωνή σας

 

Τα μωρά ξεκινούν να αναπτύσσουν δεσμούς με το να στρέφονται προς τις φωνές που γνωρίζουν (και αγαπούν) περισσότερο. Ήδη μετά από 16 εβδομάδες στη μήτρα, τα μωρά ακούνε τη μαμά, τον μπαμπά, τα αδέλφια τους και οποιονδήποτε άλλο κοντά στον οποίο η μητέρα τους βρίσκεται συχνά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δεθείτε με το μωρό σας από όταν είναι στη μήτρα, μιλώντας του και διαβάζοντάς του. Από τη στιγμή που γεννιούνται, τα μωρά είναι έτοιμα να στραφούν προς τις φωνές που αναγνωρίζουν. Κι ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν κοιτάζοντάς σας. Για παράδειγμα, όταν μιλάτε στο μωρό σας μπορεί να στριφογυρίσει και να κουνήσει το κεφαλάκι του από τη μία πλευρά στην άλλη, ακολουθώντας τη φωνή σας.

4. Σας «μιλάει»

 

Αν και οι ήχοι που βγάζει το μωρό σας είναι ακατανόητοι, το νόημά τους είναι ξεκάθαρο: σας χρειάζεται. Το μωρό βγάζει ήχους για να τραβήξει την προσοχή σας και αυτός είναι ο τρόπος του να αναπτύξει μια σχέση μαζί σας. Όταν απαντάτε στα σήματά του, αναπτύσσετε έναν τρόπο «συνομιλίας», που κάνει το μικρό σας να αισθάνεται σημαντικό και ενισχύει τον μεταξύ σας δεσμό.

5. Σας χαμογελάει

Μην υποτιμάτε τη σημασία που έχει το πρώτο χαμόγελο του μωρού σας. Όταν ανταποκρίνεστε στο χαμόγελό του με ένα χαμόγελο, του μαθαίνετε ότι όταν χαμογελά, η μαμά ή ο μπαμπάς θα του χαμογελάσουν επίσης. Με αυτόν τον τρόπο γεννάται μέσα του η προσδοκία.