Είναι γνωστό ότι η μουσική μπορεί να μας διασκεδάσει, νέα επιστημονικά δεδομένα όμως αναφέρουν ότι μπορεί ακόμα και να βελτιώσει την συνολική εικόνα της υγείας.  Η μουσική μπορεί να είναι πηγή ευχαρίστησης και ικανοποίησης, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα ψυχολογικά οφέλη. Μπορεί να χαλαρώσει το νου, να ενεργοποιήσει το σώμα, ακόμη και να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα τον πόνο.

Η μουσική «εξουδετερώνει» το στρες

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή τη διαχείριση του άγχους.

Πράγματι η ακρόαση μουσικής αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για την καλύτερη διαχείριση του άγχους, αφού σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η ακρόαση μουσικής φαίνεται να είχε αντίκτυπο στην ανθρώπινη απόκριση στο άγχος και ιδιαίτερα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.

«Καταπολεμά» την αγρυπνία

Η αϋπνία είναι ένα πρόβλημα που πλήττει άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Ενώ υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της αϋπνίας, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η ακρόαση χαλαρωτικής κλασικής μουσικής μπορεί να είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και προσιτή μέθοδος αντιμετώπισης για να σταματήσετε να μένετε ξάγρυπνοι.

Πολλές περιπτώσεις αϋπνίας οφείλονται στο άγχος ή σε κάποια άλλη συναισθηματική ή σωματική κατάσταση κι έτσι ο ύπνος τείνει να επιστρέφει στα φυσιολογικά πλαίσια, μόλις αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι στρεσογόνες καταστάσεις

*Βοηθά την απώλεια βάρους

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη της μουσικής είναι μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την απώλεια βάρους. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε η ακρόαση μουσικής υπό χαμηλό φωτισμό μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, άνθρωποι που έτρωγαν σε εστιατόρια με χαμηλό φωτισμό όπου έπαιζε απαλή μουσική κατανάλωναν 18% λιγότερο φαγητό από εκείνους που έτρωγαν σε άλλα εστιατόρια.