Είναι φυσικό για κάθε παιδί να βιώνει το άβολο αίσθημα της ανησυχίας κατά καιρούς, και λόγω των διαφορών προσωπικότητας και ιδιοσυγκρασίας, μερικά μπορεί να ανησυχούν περισσότερο από άλλα. Ευτυχώς, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος και να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα με ευκολία.

Μερικοί τρόποι για να το βοηθήσετε το παιδί, περιλαμβάνουν:

*Βρείτε τι προκαλεί ανησυχία  στο παιδί

Να είστε διαθέσιμοι και να ενδιαφέρεστε για ό, τι συμβαίνει στο σχολείο, στις φίλιες και στην προσωπική τους ζωή. Αδράξτε περιστασιακές ευκαιρίες για να ρωτήσετε πώς πηγαίνει. Καθώς ακούτε ιστορίες για τα γεγονότα της ημέρας, φροντίστε να ρωτήσετε για το τι σκέφτονται και αισθάνονται τα παιδιά σας για όλα αυτά που συμβαίνουν.

Εάν το παιδί σας φαίνεται να ανησυχεί για κάτι, ρωτήστε το. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βάλουν ό, τι τους ενοχλεί σε λέξεις. Ζητήστε βασικές λεπτομέρειες και ακούστε. Μερικές φορές, απλώς το να μοιράζονται την ιστορία μαζί σας μπορεί να ελαφρύνει το φορτίο τους.

*Δείξτε κατανόηση

Είναι σημαντικό να δείξετε κατανόηση και να του παρέχετε φροντίδα. Το να ενδιαφέρεστε για τις ανησυχίες του παιδιού σας δείχνει ότι είναι και αυτά σημαντικά για εσάς και βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται συναισθηματική υποστήριξη αλλά και ασφάλεια.

Τα καθησυχαστικά σχόλια μπορούν να βοηθήσουν – αλλά συνήθως μόνο αφού ακούσετε το παιδί σας. Πείτε ότι κατανοείτε τα συναισθήματα και το πρόβλημα του παιδιού σας.

*Καθοδηγήστε το σε λύσεις

Οδηγήστε τα παιδιά σε λύσεις. Μπορείτε να μειώσετε τις ανησυχίες βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Όταν το παιδί σας σας λέει για ένα πρόβλημα, προσφέρετε βοήθεια για να βρείτε από κοινού μια λύση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αντισταθείτε στην επιθυμία να παρέμβετε και να επιδιορθώσετε ένα πρόβλημα για το παιδί σας – αντ ‘αυτού, σκεφτείτε το και βρείτε μαζί πιθανές λύσεις.