Σε σύγκριση με αυτά που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες, τα παιδιά φαίνεται πώς δεν αντιμετωπίζουν πολλά που μπορεί να προκαλέσουν άγχος. Αλλά τα παιδιά έχουν τις δικές τους ανησυχίες και μερικές φορές αισθάνονται άγχος, όπως και οι ενήλικες. Το αίσθημα του στρες μπορεί να είναι συντριπτικό για το παιδί, ειδικά αν δεν διαθέτει αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Για να το βοηθήσετε να αποκτήσει, μπορείτε να:

*Παρατηρήστε το άγχος τους φωναχτά

Πείτε στα παιδιά όταν παρατηρείτε κάτι που μπορεί να αισθάνονται. Αυτό δεν πρέπει να ακούγεται σαν κατηγορία και θα ήταν καλό να προσέξετε να μην κάνετε το παιδί να αισθανθεί άβολα για τα συναισθήματά του. Είναι απλώς μια απλή παρατήρηση ότι σας ενδιαφέρει να ακούσετε περισσότερα για την ανησυχία του παιδιού σας.

*Ακούστε τα

Ζητήστε τους να σας πουν τι συμβαίνει. Ακούστε προσεκτικά και ήρεμα με ενδιαφέρον, υπομονή, διαφάνεια και φροντίδα. Αποφύγετε οποιαδήποτε παρόρμηση να κρίνετε, να κατηγορήσετε, να διαλέξετε ή να πείτε στα παιδιά σας τι θα έπρεπε να είχαν κάνει. Η ιδέα είναι να ακουστούν οι ανησυχίες (και τα συναισθήματα) ενός παιδιού. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πει ολόκληρη την ιστορία ζητώντας ερωτήσεις.

*Κατονομάστε το

Πολλά παιδιά δεν έχουν ακόμη λόγια για τα συναισθήματά τους. Εάν το παιδί σας φαίνεται θυμωμένο ή απογοητευμένο, χρησιμοποιήστε αυτές τις αισθήσεις για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να προσδιορίζει τα συναισθήματα με το όνομά τους. Αυτό θα το βοηθήσει να αποτυπώσει σε λέξεις τα συναισθήματά του, κάτι που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν συναισθηματική συνειδητοποίηση, την ικανότητα να αναγνωρίζουν τις δικές τους συναισθηματικές καταστάσεις.

*Κάντε προτάσεις

Βοηθήστε τα παιδιά να σκεφτούν πράγματα που πρέπει να κάνουν. Προτείνετε δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να νιώσουν καλύτερα τώρα και για να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Ενθαρρύνετε τους να σκεφτούν μερικές ιδέες. Μπορείτε να ξεκινήσετε τον καταιγισμό ιδεών εάν είναι απαραίτητο, αλλά μην κάνετε όλη τη δουλειά.