Ενώ κάποια παιδιά πραγματοποιούν τη μετάβαση στο κρεβάτι περίπου όταν είναι 18 μηνών, άλλα μπορεί να είναι έτοιμα όταν είναι δυόμισι ή ακόμη και τριάμισι ετών. Οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε αυτό το ηλικιακό εύρος θεωρείται φυσιολογική, οπότε μην ανησυχείτε αν το μικρό σας ακόμη δεν είναι έτοιμο να αρχίσει να κοιμάται στο κρεβατάκι του.

Πώς θα το καταλάβετε

Ενώ δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη και προκαθορισμένη ηλικία κατά την οποία πρέπει να γίνει αυτή η μετάβαση, υπάρχουν ορισμένα σημάδια ότι το παιδί είναι έτοιμο.

  • Σκαρφαλώνει στην κούνια. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει ότι η μετάβαση σε κρεβατάκι καλό είναι να γίνεται όταν το παιδί είναι περίπου 89 εκατοστά ψηλό, επειδή τότε είναι αρκετά μεγάλο ώστε να επιχειρήσει να βγει από την κούνια. Και αυτό σημαίνει ότι η κούνια δεν είναι πλέον ασφαλής για τις προσπάθειες… απόδρασής του.
  • Είναι στο στάδιο εκπαίδευσης για την τουαλέτα. Ο ύπνος στην κούνια δεν ευνοεί την εκπαίδευση της τουαλέτας, ειδικά όταν το παιδί ξυπνάει στη μέση της νύχτας προκειμένου να ικανοποιήσει τη βασική ανάγκη του.
  • Δεν χωράει πλέον στην κούνια. Αυτό είναι το πιο προφανές σημάδι. Οταν το παιδί μπορεί εύκολα να ακουμπήσει στα άκρα της κούνιας με το κεφαλάκι και τα πατουσάκια του, είναι ώρα να γίνει η μετάβαση.

Πώς θα διευκολύνετε τη μετάβαση

 

Αφού βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι έτοιμο να κοιμηθεί σε κρεβατάκι, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να διευκολύνετε τη μετάβαση.

Επιλέξτε το σωστό κρεβάτι

Χρειάζεστε ένα κρεβάτι που να είναι κοντά στο έδαφος προκειμένου να αποτρέψετε τυχόν τραυματισμούς αν έχετε έναν… δραστήριο υπναρά.
Μια ιδανική επιλογή είναι μια κούνια που επεκτείνεται σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες (και τα μεγέθη) του παιδιού και εξελίσσεται σταδιακά σε κρεβάτι. Πέρα από το γεγονός ότι είναι μια συμφέρουσα επιλογή, προσδίδει παράλληλα στο παιδί μια αίσθηση οικειότητας, αφού μεγαλώνει μαζί του.

Ενθαρρύνετε μικρά και σταδιακά βήματα

Αν το παιδί δυσκολεύεται να περάσει ολόκληρη τη νύχτα στο νέο του κρεβάτι, διευκολύνετε τη μετάβαση φροντίζοντας να παίρνει αρχικά τους υπνάκους του εκεί. Αυτή η πρακτική θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι αυτός είναι ο χώρος του για να κοιμάται και σταδιακά να τον συνηθίσει.

Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου

Αν το νήπιο πέφτει για ύπνο κάθε βράδυ στις 9, πρέπει να συνεχίσετε αυτή τη ρουτίνα, καθώς κάθε αλλαγή, όσο μικρή κι αν σας φαίνεται, μπορεί να το αναστατώσει. Επομένως, φροντίστε να καθιερώσετε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των βραδινών τελετουργιών, όπως το μπάνιο, το ζεστό γάλα και το διάβασμα παραμυθιών.

Κάντε τη μετάβαση συναρπαστική

Αντί απλώς να παρουσιάσετε στο μικρό σας το νέο του κρεβάτι, προσπαθήστε να το ενθουσιάσετε για αυτήν την αλλαγή. Πείτε του ότι τώρα θα κοιμάται σε ένα μεγάλο κρεβάτι όπως εσείς και διαλέξτε μαζί το νέο του κρεβατάκι.